Календар

Предстоящи събития

28.05.2024 – СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти

На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално безплатно събитие, насочено към студенти. Инициаторите на Академия за многообразие, равнопоставеност и приобщаване, чието второ издание завърши в средата на април, канят младежи, които искат да научат повече по темата за толерантността и приобщаването и защо тя е важна за развитието на ефективна и успешна бизнес среда, и за обществото ни като цяло.

30.05.2024 – Специален допълнителен модул в програмата на Лидерска академия – “Успяваме в България” ще отбележи нейното десето юбилейно издание. Той ще се проведе на 30 май в Обучителния център на UniCredit Bulbank. Участничките в тазгодишното издание на академията ще имат възможност да обменят впечатления и идеи, свързани с участието им в обучението. В програмата на допълнителния модул са предвидени и тематични дискусии с представители на УС на СЖББ – Цветанка Минчева (председател), Боряна Манолова, Милена Драгийска, както и с Иванка Шалапатова – общественик в социалната сфера, патрон на юбилейното издание на ЛА. Със своите лични вдъхновяващи истории те ще споделят предизвикателствата, срещали и преодолявали по пътя на кариерното си развитие.

Юни, 2024 – Финал на Лидерска Академия “Успяваме Заедно”

Финал на десетото, юбилейно издание на Лидерска Академия на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), на който участничките ще представят резултати от работата по проектите си. След представянето предстои и официална церемония за дипломирането на участничките.

Юни, 2024 – Общо събрание на СЖББ


                                         Отминали събития

01.05.2024 Стартира записването за програмата Лаборатория за развитие 2024 със СЖББ и Зоя Паунова

Целта на програмата е да увеличим силата на въздействието при работата с екипите, за да бъдат по-ефективни в предизвикателната бизнес среда. Чрез обучаване на лидерите в устойчиви и многообразни умения, необходими в тяхното ежедневие, ние им помагаме да се развиват и самоусъвършенстват, заедно със своята организация. Обучението ще се проведе в периода 4 октомври – 6 декември, 2024 г., а пълната му програма и как да се запишете, може да видите тук.

08.05.2024 2024 Финал на Менторска програма “Успешни Заедно”

Менторската програма „Incredible Us – Успешни Заедно“ събира ментори и участници от различни компании членове на СЖББ и им дава възможност да работят заедно по различни теми и да обменят своя ценен опит и знания.

23.04.2024 – Събитие на Алумни клуб към СЖББ за избор на нов Управителен съвет

25.04.2024 – Второ издание на “СЖББ Калейдоскоп”

Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М. Димитров No 59. След първото успешно издание на „СЖББ Калейдоскоп“, провело се в края на лятото на 2023 г., Съветът отново предоставя трибуна на корпоративните си членове да презентират проектите и приоритетите си. Отново точно 10 ще бъдат компаниите, които ще споделят своите вдъхновения за 2024 и програми, с които се гордеят най-много. 

12.04.2024 – Финал на Академия за “ Многообазие‎, равнопоставеност и приобщаване”

22.03.2024 Първо издание на нетуъркинг формата на СЖББ “Сутрешно кафе” за 2024 г.

Първото за годината издание на успешния нетуъркинг формат, насочен към членовете на СЖББ – “Сутрешно кафе”, предстои на 22 март. Темата на 60-минутната онлайн среща е „Проактивни стратегии за благоденствие“ и отново ще даде възможност на участниците да надградят знанията си и да споделят ценен опит. В първата част на събитието Диляна Дочева, основател на консултантска компания “Дочева и партньори” ще сподели проактивни техники за превенция и практики по четирите стратегии за благоденствие: мисловни, на отношенията, на околната среда и физически. Втората част на срещата ще премине в дискусии в break-out онлайн стаи, в които всеки може да сподели свои лични наблюдения, методи и техники за справяне в стресови ситуации.

20.03.2024 Начало на бизнес академия BASE – Благоевград 2024

Осмото издание на бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в партньорство с фондация „Америка за България“, започва на 20 март в зала “22 септември” в Благоевград. Програмата се реализира за втора поредна година по покана на Община Благоевград, която си поставя за цел да превърне областния център и региона в ключов фактор за инвестиции. Академия BASE e напълно безплатна и е разработена в подкрепа на хора, които искат да стартират свой собствен бизнес или ако вече имат такъв, да го разширят и развият. По този начин академията стимулира цялостното подобряване на бизнес средата в региона. Програмата е подходяща както за жени, така и за мъже с предприемачески дух и идеи за бизнес начинания. Кандидатури за новто издание на академията в Благоевград могат да бъдат подавани до 12.03.204 г. на имейл адрес: sonya.demireva@womeninbusiness.bg. Вижте повече за ТУК.


28.02.2024 Финал на бизнес академия BASE – Перник

На 28 февруари предстои финалът на седмото издание на бизнес академия за начинаещи предприемачи BASE, което се провежда в Перник. Обучителната програма е организирана от Съвета на жените в бизнеса в България в партньорство с фондация „Америка за България“ и с любезното съдействие на Областна администрация Перник. Тя е напълно безплатна и е разработена в подкрепа на хора, които искат да стартират свой собствен бизнес или ако вече имат такъв, да го разширят и развият. По този начин академията стимулира цялостното подобряване на бизнес средата в региона. BASE е подходяща както за жени, така и за мъже с предприемачески дух и идеи за бизнес начинания. Повече за академията можете да научите ТУК.

29.02.2024 Нетуъркинг среща “Споделено: За смисъла, силата и цената на корпоративната култура”

На 29 февруари в NV Tower, под надслов “Споделено: За смисъла, силата и цената на корпоративната култура”, ще се проведе първата за годината нетуъркинг среща, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България за неговите членове. Михаела Михайлова – Дьорфлер, в ролята си на модератор на събитието, ще преведе участниците през комплексната и многопластова тема за корпоративната култура – фундамент за успешното бизнес развитие на една компания и притегателна сила за сътрудниците и предпоставка за тяхната ангажираност в екипа. Интересни примери от корпоративната култура ще споделят представители на Фантастико, Hewlett Packard Enterprise и Юте Кредит. Диляна Дочева, управител на консултантската фирма “Дочева и партньори”, ще обърне внимание на емоционалните аспекти на темата.    

19.01.2024 Старт на второто издание на Академия за “Многообазие, равнопоставеност и приобщаване”

Предстои второто издание на първата в страната сертификационна DEI академия, организирана в партньорство между СЖББ и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с подкрепата на Лидл България. Програмата ще се състои в 7 модула между 19 януари и 12 април 2024г.


05.12.2023 Сутрешно кафе със Съвета на жените в бизнеса в България

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и ще бъде предствена от Милеслава Богданова, председател на работната група „Право и регулации“ към организацията.
„Сутрешно кафе със СЖББ” e 60-минутна онлайн среща с динамична програма, която освен представянето на интересна и полезна за участниците тема, включва и кратки групови дискусии в break-out онлайн стаи с малък на брой участници. Целта на програмата е да даде възможност за опознаване и споделяне на опит с повече членове на Съвета.


02.11.2023 ГЛОБАЛЕН ФОРУМ НА ЖЕНИТЕ ЛИДЕРИ IDEI 2023

През 2023 г. Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) отбелязва своята 10-годишнина, като кулминацията в календара от събития ще бъде на 2 ноември в Гранд Хотел Милениум София с провеждането на четвъртото издание на Global Women Leaders Forum/ Глобален форум на жените лидери под надслов – IDEI 2023 (Inspiring Diversity Equality Inclusion). По време на конференцията Съветът ще постави фокус върху дългогодишната си работа, свързана с развитието на проекти и дейности в подкрепа на равенството между половете, многообразието и приобщаването на различните в бизнеса. 


02.11.2023 НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ НА СЪВЕТА НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ 2023

Тази есен и за втора поредна година Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), организира Национални награди, с които ще отличи вдъхновяващите постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване.


8.11.2023 Старт на BASE Перник

Седмото поред издание на бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, в партньорство с фондация „Америка за България“, започва на 8 ноември в Перник. Програмата се реализира с любезното съдействие на Областна администрация Перник, напълно безплатна е и е разработена в подкрепа на хора, които искат да стартират свой собствен бизнес или ако вече имат такъв, да го разширят и развият. По този начин академията стимулира цялостното подобряване на бизнес средата в региона. Програмата е подходяща както за жени, така и за мъже с предприемачески дух и идеи за бизнес начинания.


9.11.2023 Старт на десетото издание на Лидерска академия

Дами предприемачи, собственици на бизнес или заемащи ръководна позиция в малки и средни компании, както и дами на различни мениджърски позиции от корпоративния свят отново ще получат възможността да надградят и обогатят своите лидерски умения, да развиват предприемаческия си дух, да научат нови практики в бизнеса и да обменят опит в мрежа с други дами от различни области на бизнеса.


Ноември 2023

Трето издание на Менторска програма „Incredible Us – Успешни Заедно“


27.10.2023 – Старт на четвъртото издание на Лаборатория за развитие.

Повече детайли за програмата и записването за нея са достъпни тук:


03.10.2023 Първо издание на „СЖББ Калейдоскоп“ 

На 3 октомври, от 17:00 до 19:30 часа, в NV Tower на бул. Г.М. Димитров No 59 се проведе първото издание на най-новия формат на нетуъркинг събитие на Съвета на жените в бизнеса в България – „СЖББ Калейдоскоп“. Както винаги досега, идеята на нетуъркинг събитията на организацията е да стимулират опознаването и взаимоотношенията между членовете, както и да насърчават активната комуникация и споделянето между тях.

Конкретната цел на новия формат – „СЖББ Калейдоскоп“ е да предостави трибуна на корпоративните членове на Съвета, чрез която да презентират дейностите и приоритетите си. В първото издание на „СЖББ Калейдоскоп“ даваме възможност на 10 компании да разкажат за своите вдъхновения през 2023 г. и/или проектите, с които се гордеят най-много, и да представят свой щанд на събитието. Всяка от десетте компании може да подреди, брандира и декорира щанд по свои вкус и усмотрение, като акцентът на представянето трябва да е съобразен с едната от двете теми на събитието.


02.08.2023 Официано откриване на 9-то издание на Национална Стажантска инициатива

 На 2-ри август ще дадем старт на 9-та поред Националната стажантска инициатива – Оставаме в България, като за четвърта година тя се реализира в партньорство с A1.
Програмата дава възможност на стажантите в компаниите-членове да придобият допълнителни знания и умения – директно от утвърдени специалисти в различни професионални области. Целта на инициативата е да даде насоки на младите хора за възможностите за бъдеща реализация, като подчертае важността от непрекъснатото учене. В продължение на месец те ще могат да се включат в 7 онлайн обучения и 5 визити на компании-членове.
Още със създаването на Стажантската инициатива, СЖББ си поставя, като една от важните цели на организацията, да насърчава младите хора да развиват таланта си в България и чрез програмата да им даде:
ценни знания и умения за съвременните практики в реална бизнес среда, с които да надградят своите компетенции, придобити в университета; възможност да се запознаят и да обменят идеи със свои колеги; възможност да придобият впечатления от различни бизнес модели и разнообразни браншове и индустрии; възможност да се включат в доброволческа социално-отговорна- инициатива.


11.07.2023 Летен коктейл на СЖББ с гост Галя Щърбева

 На 11 юли, от 17:00 до 19:30 ч., СЖББ организира летен коктейл със специален гост Галя Щърбева в Craft Winehouse (ул. Цар Асен No 53). Събитието ще продължи темата „Различни заедно – „Мостът общуване“, дискутирана от членовете на СЖББ в четвъртото издание на формата “Сутрешно кафе”, провело се в края на юни. Чрез примери от практиката си, участниците ще споделят своя опит, свързан с ролята на комуникацията за изграждане на доверие и анагажираност между членовете в един екип и начините за постигане на ефективна и позитивна комуникация в работна среда.


29.06.2023 г. – Финал на BASE, Академия за предприемачи в Благоевград

BASE e проектът на Фондация „Америка за България“ и Съвета на жените в бизнеса в България и представлява иновативен курс за обучение, който е безплатен за желаещите и включва както теория, така и практически занимания. В Благоевград академията се осъществява за първи път и има рекорден брой участници.


27.06.2023 г. – “Сутрешно кафе със Съвета на жените в бизнеса в България”

На 27 юни предстои четвъртата поред онлайн среща „Сутрешно кафе със Съвета на жените в Бизнеса в България“. „Различни заедно – мостът „Общуване“ е темата на новото издание на нетуъркинг събитието. Михаела Дьорфлер, член на нетуъркинг работната група, в ролята на модератор ще представи темата за значението на комуникацията за всяка една организация, затова как изграждаме мостове в многообразни екипи и как да създаваме приобщаваща среда и да успяваме заедно.
60-минутна онлайн среща на членове на СЖББ и Алумни клуба дава възможност за групова дискусия с обмяна на опит и идеи. Освен представяне на интересна и полезна тема, програмата включва и кратки групови дискусии в break-out онлайн стаи с малък на брой участници. 


08.06.2023 г. – Финал на Лидерска Академия “Успяваме Заедно”

На 8 юни, четвъртък предстои финал на деветото издание на Лидерска Академия на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) на който участничките ще представят резултата от работата по проектите си. След представянето предстои и официална церемония за дипломирането на участничките.


17.05.2023 г. – онлайн събитие B2B AIDDA СЖББ

На базата на протокола за сътрудничество, подписан между италианската организация AIDDA и СЖББ през 2022, на 20 април ще бъдат организирани онлайн B2B срещи между италиански и български компании.


15.05.2023 г. – онлайн нетуъркинг среща с победители в Националните награди на СЖББ 2022 – Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване

Съветът на жените в бизнеса в България предоставя трибуна на всички победители да споделят повече за вдъхновяващите инициативи за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. Фокусът на срещата ще бъдат компаниите и успешните им инициативи за осигуряване на многообразна и приобщаваща среда на работното място. В СЖББ вярваме, че обмяната на добри бизнес практики и вдъхновяващи идеи е начинът, по който заедно променяме бизнеса, работната среда и обществото ни към по-добро. Събитието ще се случи в рамките на Европейския месец на разнообразието – месец май (European Diversity Month).


12.05.2023 г. – стартира „Лаборатория за развитие“

Третото издание на „Лабораторията за развитие“, водена от Зоя Паунова, ще се проведе от 12 май  до 14 юли 2023 г. Инициативата е насочена към мениджъри от средно управленско ниво, както и ключови служители и таланти, в чието развитие компаниите искат да инвестират. Тя е практически насочена и комбинира опит, експертиза и лидерски похвати, като се провежда в четири еднодневни модула: 1) лидерство; 2) изграждане на ефективен екип; 3) коучинг, даване и получаване на обратна връзка, учене през целия живот; 4) убедителна комуникация – умения за отстояване и влияние. Прочетете повече тук.


20.04.2023 г. – финал на Академия за “Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване”

Първата в страната сертификационна Академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ е плод на ползотворното партньорство между СЖББ и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Академията се провежда с подкрепата на Лидл България. Финалът предстои на 20 април след 7 обучителни модула.


25.04.2023 г. – онлайн среща „Сутрешно кафе със Съвета на жените в бизнеса в България“

След успеха на първите две издания, на 25 април предстои третата онлайн среща „Сутрешно кафе със Съвета на жените в бизнеса в България“.Основната цел на нетуъркинг събитията на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) е да стимулират опознаването и взаимоотношенията между членовете на организацията, както и да насърчават активната комуникацията и споделянето на добри бизнес практики.


23.03.2023 г. – старт на BASE, Академия за предприемачи стартира в Благоевград

BASE e проектът на Фондация „Америка за България “ и Съвета на жените в бизнеса в България и представлява иновативен курс за обучение, който е безплатен за желаещите и включва както теория, така и практически занимания. Записването продължава до 17.03.2023 г. За повече информация: https://womeninbusiness.bg/project/blagoevgrad-2023/


27.02.2023 г. – понеделник, 16:00 – 17: 00 ч, виртуален формат MS Teams – Финал на Метнорска Програма “Успешни Заедно”

Менторската програма „Incredible Us – Успешни Заедно“ събира ментори и участници от различни компании членове на СЖББ и им дава възможност да работятзаедно по различни теми и да обменят своя ценен опит и знания. Второто издание на програмата даде възможност на 15 двойки да работят заедно.


23.02.2023 г. – финал на BASE Ловеч

В края на февруари предстои финал на петото поредно издание на Академията за стартиращи предприемачи BASE, съвместен проект на Фондация „Америка за България“ и Съвета на жените в бизнеса в България. Успешно завършилите участници ще представят своите готови бизнес планове. Най-добрите ще бъдат наградени.


26.01.2023 г. – старт на Академия за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване

Съвета на жените в бизнеса в България обявява първата в страната сертификационна академия за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Цялостната концепция и обучителната програма са плод на ползотворното партньорство между организацията и Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Академията е естествено продължение и на учредените от Съвета първи Национални награди за „Вдъхновяващи постижения за разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“. Двете инициативи имат за цел да провокират активен диалог и действия в общество по отношение на политиките за насърчаване на приобщаваща среда, равни възможности и недопускане на дискриминация. Академията за „Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване“ ще стартира на 26 януари и ще продължи до 20 април 2023 г. в седем тематични модула. Те ще обхванат темите за равнопоставеността, ползите от приобщаването, преодоляването на неосъзнатите различия и включващата роля на лидерството и комуникациите.


24.01.2023 г. – стратегическа нетуъркинг среща: 10 Х повече

В началото на юбилейната 10-та година на Съвета на жените в бизнеса в България, имаме удоволствието да Ви поканим на първата стратегическа нетуъркинг среща на нашата организация, която има за цел да акцентира върху целите и приоритетите на СЖББ за новата 2023 година. Членове на Управителния съвет на СЖББ ще споделят подробности за предстоящите инициативи, а в рамките на работен коктейл ще можете да обсъдите възможности за сътрудничество между членовете на организацията и ваши идеи за подпомагане дейностите на Съвета.

Модератор: Дарина Стоянова

Програма:
17:00 – 17:30 Посрещане и регистрация
17:30 Начало
17:35-18:45 Първа част: Панелна дискусия с членове на УС
18:45 -20:00 Втора част: Нетуъркинг – „работен коктейл“
20:00 Край на събитието