Йорданка Фандъкова връчи сертификати на дамите от първата Лидерска академия  • В церемонията по завършването участва и заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев;

  • Кандидатстването за Лидерска академия 2015/2016 е до 12 април 2015 г. на www.womeninbusiness.bg.

Първият випуск на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България получи сертификатите си за завършване на официална церемония късно снощи. Те бяха връчени лично от Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България и от Гълъб Донев, заместник-министър на труда и социалната политика. Випуск 2014/2015 е от 43 жени, представителки на малкия и средния бизнес и дами с опит на мениджърска позиция.

Graduation_ceremony_2015_02

„Поздравявам всички амбициозни дами, които днес получават своите дипломи. Вие сте лице не само на Академията, но и на бизнеса в София и България“, каза Йорданка Фандъкова при връчването на сертификатите. Тя подчерта, че е важен фактът, че в Лидерската академия участват дами от цялата страна, но изрази удовлетворение, че мнозинството са от София.

Фандъкова съобщи, че наскоро София е била класирана на 30-о място по икономическо развитие сред 300-те най-големи градове в класацията на Global MetroMonitor и JPMorgan Chase за 2014 за най-бързоразвиващи се градове в света. „Насочвайки вниманието специално към жените мениджъри, Лидерската академия нарежда градът и сред иновативните центрове на образованието“, каза Йорданка Фандъкова.

Председателят на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens в България Боряна Манолова обяви, че дамите от първия випуск ще бъдат поканени да споделят опита си с избраните дами от втория випуск. В Лидерската академия, випуск 2015/2016, могат да кандидатстват дами с 2-3 и повече години опит на мениджърска позиция, собственици или управители на малък и среден бизнес и др. с желание и инициативност да развиват лидерските си умения за разширяване на бизнеса и поемане на по-големи лидерски отговорности. Кандидатури се приемат до 12 април 2015 г. на www.womeninbusiness.bg.

„Жените предприемачи, както и мъжете, могат да допринесат за икономическия растеж и по-високата заетост, тъй като разкриват нови работни мест.“, се казва в обръщение на министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин към дамите от първата Лидерска академия, представено от неговия заместник Гълъб Донев.

Graduation_ceremony_2015_04

„Лидерската академия за дами е добра практика, насърчаваща инициативността и предприемаческия дух на съвременната българка и подпомагаща развитието на умения, необходими за успешното управление на собствения бизнес“, продължава обръщението. Гълъб Донев подчерта, че в Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете развитието на женското предприемачество е елемент от целта за постигане на равнопоставеност на половете в икономическата и социалната област.

По данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2014 г. 36 % от самостоятелно заетите лица (84 200 лица) и 28 % от работодателите са жени. В сравнение със същия период на 2013 г. техният брой нараства с 2 процентни пункта.

LA_graduation_ceremony_2015_10

В официалната церемония по връчването на сертификатите участваха и Лидия Шулева, вицепремиер на България в периода 2001-2005 г., Цветанка Минчева и Микеле Амадеи, членове в борда на директорите на УниКредит Булбанк, Максим Майер, главен редактор на сп. Мениджър и др. членове на Съвета на жените в бизнеса.

Очаквайте още снимки от събитието на Facebook страницата на Съвета скоро!

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече