Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО: Лидерството се възпитава, всеки може да бъде лидер в своята област

  • Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество, заяви министър Ивайло Калфин на форум, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България и Women’s Campaign International

Някои хора казват, че лидерството е талант, но аз мисля, че то се възпитава. Това заяви Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, по време на конференция-обучение ADVANICING LEADERSHIP FOR BALKAN WOMEN, организирана съвместно от Съвета на жените в бизнеса в България и влиятелната американска организация Women’s Campaign International в София.

Г-жа Бокова посочи, че е била много впечатлена от инициативите на Съвета и по-специално от Лидерската академия. „Всеки може да бъде лидер в своята област, всеки може да дава идеи и да има принос. Това се възпитава и обучения като тези помагат за насърчаване на лидерството сред жените”, отбеляза тя, като даде за пример пакистанката Малала Юсуфзай, която едва на 17 години стана носител на Нобелова награда за мир.

DSC02550

Ирина Бокова отбеляза още, че през септември в ООН ще бъде приет новият дневен ред за устойчиво развитие за следващите 15 г. „Трябва да направим така, че темата за равноправието да бъде поставена в основата на цялостната ни дейност. Защото въпреки голямата енергия и ентусиазъм от времето на конференцията за жените в Пекин преди 20 години, ние не сме доволни от резултатите. Не можем да приемем, че само 20% от лидерите в света са жени”, подчерта г-жа Бокова.

„Жените получават от 10 до 30% по-малко от мъжете за една и съща работа. По наши данни 1,6 млрд. жени живеят в държави, където пред тях има ограничения за някои длъжности и професии”, отбеляза още Ирина Бокова.”Неравенствата започват много рано поради липсата на достъп до образование за милиони момичета. Ние в ЮНЕСКО, като водеща световна организация в областта на образованието, си поставяме задачата то да бъде достъпно и продължено на всички етапи. Да доведе до възможност жените да заемат своето място в политиката и бизнеса, така че да се премахнат сегашните стереотипи”, изтъкна тя. По думите на генералния директор на ЮНЕСКО тя се надява, че 21 век може да стане векът на истинското равенство между мъжете и жените.

DSC02403

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин от своя страна подчерта, че процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, е два пъти по-висок, отколкото средния за страните от ЕС (7%), и въпреки това той е доста нисък – едва 13%. „Затова всички ние – и общество, и институции, трябва да насочим усилията си към осигуряване на предпоставки той да продължи да се увеличава. Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество“, каза той.

DSC02484

Според министър Калфин сред основните трудности, с които работещите жени у нас се сблъскват, е липсата на време. „В тази връзка ние разработихме промени в Кодекса на труда, които позволяват гъвкаво работно време. Работим и по въвеждане на ваучери за помощ в дома и за отглеждане на деца “, отбеляза още той.

DSC02581

Бившият конгресмен от Пенсилвания Марджъри Марголис, основател и президент на Women’s Campaign International, разказа за работата на организацията за насърчаване на по-доброто образование и по-активното участие на жените в обществения и икономическия живот. „Не можем да говорим за равноправие, без да говорим за образование”, изтъкна тя.

Г-жа Марголис сподели своя личен и професионален опит като топ журналист, член на американския Конгрес и майка на 11 деца, собствени, природени и осиновени. „Винаги казвам на децата си: „Не можеш да спечелиш, ако не си готов да загубиш”, каза президентът на  Women’s Campaign International. Тя разказа за мисиите на организацията във всички краища на света, включително в белязани от конфликти и бедност държави като Колумбия, Еритрея и Шри Ланка. „Ние говорим с тези хора, споделяме идеи и най-вече слушаме”, отбеляза г-жа Марголис.

DSC02651

Г-жа Дарина Стоянова от Съвета на жените в бизнеса в България благодари на специалните гости и участниците. „Съветът на жените промотира култура на лидерство в България, подкрепя добри практики за повишаване на професионалната квалификация на дамите, опитва се да им даде кураж и подкрепа те да искат и да могат да заемат по-високи позиции”, отбеляза тя. По думите й повече дами на ръководни позиции означават по-добър бизнес, по-добро общество, по-добър живот.

DSC02715

„Всяка достойна организация се познава по това, че държи на образованието и развитието на своите членове като лидери”, заяви Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. Тя разказа за инициативите на общината в сферата на образованието. Г-жа Едрева припомни, че кметът на София Йорданка Фандъкова е патрон на Лидерска академия 2015/2016. „Ние разчитаме на устойчивостта на този проект, защото той допринася не само за развитието на жените в България, но и за развитие на обществото като цяло”, изтъкна тя.

DSC02783

Над 30 дами от компаниите членки на Съвета на жените в бизнеса, както и участници в Лидерска академия, имаха възможност да присъстват на обучението. Те споделиха своя личен и професионален опит, проблемите и стереотипите, с които са се сблъсквали в кариерата и личния си живот, и получиха ценна информация и насоки по отношение на лидерски практики, комуникационни умения и начини за насърчаване на професионалното им израстване.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече