Продуктивни срещи в Прага по време на изнесено заседание на Съвета на жените в бизнеса в България

„По-голямото участие на жените в корпоративните бордове благоприятства постигането на по-добри икономически резултати, както и по-доброто управление на дружествата като цяло“. Това заяви българският евродепутат Мария Габриел по време на среща със Съвета на жените в бизнеса в България в Прага, на която бе обсъдена директивата на Европейския парламент за участието на жени в управителните съвети на дружествата.

IMG_2405

Дамите от Съвета проведоха изнесено заседание в чешката столица, по време на което обсъдиха свършеното през годината и  предстоящите през 2016 г. проекти. Те се срещнаха с евродепутата Мария Габриел и с българския посланик в Прага Лъчезар Петков. Членовете на Съвета проведоха и работни срещи със сходни чешки дамски организации,по време на които дискутираха детайли около предстоящия през май Глобален форум на жените лидери в София.

Съветът на жените и Мария Габриел се договориха да се срещнат отново в началото на 2016г., за да предприемат конкретни действия за подпомагането на директивата на ЕП. „Дамите от организацията са ярък пример за успешни жени в бизнеса и доказателство, че предприемачеството е територия и за жените“, сподели Габриел във Фейсбук страницата си.

IMG_2419

Председателят на УС на Съвета Боряна Манолова представи дейността на Съвета пред дами от организацията Business & Professional Women Praha II и представителки на University of Economics Prague. От своя страна президентът на Чешката бизнес организация Ленка Стастна разказа за техните инициативи, свързани с равното заплащане на мъжете и жените за еднакъв труд.

„В момента разликата в заплащането в Чехия е 23%“, каза Стастна. „Нашите усилия са насочени към намаляването на тази разлика“, посочи тя по време на срещата.

prague_1

Чешката организация предложи бъдещо сътрудничество със Съвета на жените, а членовете й обещаха да посетят София по време на конференцията, организиран от Съвета през май 2016 г.

Фокусът на втората работна среща по време на изнесеното заседание беше финалът на Лидерска академия 2015/2016, който предстои през февруари, както и задачите преди старта на новия випуск 2016/2017. Планира се и второ издание на Националната стажантска инициатива след успешния й старт през 2015 г. Работи се и върху концепции за нови инициативи на Съвета, които ще бъдат представени в началото на 2016г.

На срещата с Лъчезар Петков, българският посланик в Прага, дамите обсъдиха възможностите и трудностите пред българите в Чехия.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Делегация на СЖББ на конгреса на AIDDA във Флоренция
Делегация от Съвета на жените в бизнеса в България бе част от конгреса на партньорската италианска AIDDA (Associazione Imprenditrici Donne Dirigenti d’Azienda) във Флоренция между 16 и 18 септември, организиран по повод 60 години от...
Прочетете повече
АНКЕТА, СВЪРЗАНА С РАВНОПОСТАВЕНОСТТА
Уважаеми членове и приятели на СЖББ, СЖББ дава старт на нова инициатива, която цели да получим реална представа за нивата на разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. Анкетата е част от мащабно проучване, организирано съвместно с агенция...
Прочетете повече