Изказване на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова

Глобален форум на жените лидери 

Официално закриване 

Гранд хотел София

20  май, 2016 г.
София 

Изказване на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова 

Уважаеми гости,

Глобалният форум на жените се провежда за пръв път в България и за мен е чест, че София е домакин.  Участниците са жени, които както с работата си, така и с личен пример показват, че равноправието на жените е кауза, която носи повече свобода, икономически ръст, повече заети места, повече благоденствие на обществата.

Поздравявам ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България за организацията на това събитие, което показва, че равноправното участие на жени в политиката, бизнеса, образованието, науката и медиите реално създава по-добри условия за живот, гарантира напредък и повече сигурност.

Лично съм убедена, че без образование не може да има равноправие. Образованието е основата, на която се гради пълноправното участие в обществения живот. Това означава, както достъп до добро образование, така и по-дълго оставане в образователната системата – защото трябва да признаем, че и в България има населени места, в които момичетата напускат по-рано образователната система без да завършват.

И държавата, и общините, заедно с местните общности, имаме отговорността да създаваме добри условия за лично и професионално развитие на младите хора. Затова и създаваме програми за стажове и стипендии. За да подкрепим труда на млади университетски преподаватели, Столичната община връчва награда за Млад учен на Софийския университет. От 2007г. с нея са отличени 3 жени, преподаватели.

Създадохме Програма за следдипломна квалификация за Мениджъри в културата. Целта й е да се обогатят знанията и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации. Досега в нея се включиха 73 участници, като 55 от тях са жени.

В последните години все повече жени в България заемат управленски позиции и постигат реални резултати. Все повече женски имена стават синоним на професионализъм и експертност и това е добрият модел и гаранцията, че повече млади жени търсят реализация със своите знания и способности.

Лидерската академия, която организираме заедно със Съвета на жените в бизнеса в България, подпомага активните жени да развият своите мениджърски умения. Досега над 80 жени са преминали през обучението на Академията. 70% от тях са част от бизнеса на София.

В общинското предприятие, което управлява най-модерния завод за отпадъци на Балканите, жените на ръководни длъжности са 50%. В „Метрополитен“ – те са 1/3. В една от най-големите общински болници – Първа градска – 60% от лекарите са жени.

През миналата година София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е сред 10-те най-добри места за стартиращ бизнес. Безработицата е три пъти ниска от средната за страната (2,7% при 9) и една от най-ниските в Европа.  Това са резултати, които постигнахме в последните години и с реално участие на жени на всички нива в икономиката, политиката и обществения живот.

Равноправието означава равна възможност за получаване на знания и умения, независимо от пола. Затова формулата „образование – повече образование“ остава водеща.

В заключение, ще перифразирам една известна максима –  жените не питат какво обществото може да им даде, а знаят какво те могат да му дадат – устойчив растеж и повече сигурност.

20 май 2016 г.
София

Йорданка Фандъкова,
Кмет на СО

DSC_9198

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече