Изказване на Ирина Бокова в панел “Жените в политиката и правителството”

Глобален Форум за жените лидери 

19 май 2016

Гранд Хотел София, София 

Изказване на Ирина Бокова

Генерален директор на ЮНЕСКО в панел “Жените в политиката и правителството”

Ваше Превъзходителство г-жо Кунева, Вицепремиер по Европейските политики, Министър на образованието на България,

Ваше Превъзходителство г-жо Мехер Афрозе Чумки, Държавен министър по въпросите на жените и децата на Бангладеш,

Ваше Превъзходителство г-жо Амината Торе, бивш Министър-председател на Сенегал и специален пратеник на Президента,

Уважаеми министри, уважаеми членове на Парламента,

Уважаема д-р Манолова, Изпълнителен директор на Сименс България, Председател на Съвета на жените в бизнеса в България,

Дами и господа,

Благодаря Ви за Вашето участие в Глобалния форум на жените лидери, който ЮНЕСКО организира заедно със Съвета на жените в бизнеса в България.

Знаем, че когато жените вземат пълноценно участие в управлението на държавата и икономиката, от това имат полза самите те и техните семейства, но не в по-малка степен обществото, техните държави и света като цяло – заявява Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ.

Tрябва да признаем и да подкрепим лидерството на жените, защото те вече са начело на правителства, чертаят политики, управляват компании.

Бих искала да дам един пример.

Калида е млада жена, която посещава учебния център на ЮНЕСКО в Афганистан.

Тя сподели, че се е колебаела дали да се запише – но си променя мнението, защото решава да служи на своята общност, да развие свой собствен бизнес, защото получава подкрепата на семейството си.

В това се състои лидерството на жените.

Имах честта да присъствам на церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло през 2014 г. Наградата получиха пакистанското момиче Малала Юсафзай и бореца за правата на децата Кайлаш Сатиарти от Индия.

На церемонията Малала каза:

“Аз съм просто един ангажиран и упорит човек, който иска да види как всяко дете получава качествено образование, който иска равни права за жените и мир във всяко кътче на света”.

През 2015 г. светът стана свидетел на новаторски споразумения, които очертаха нова визия за човечеството, за мира и за планетата – Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и Споразумението от Париж за климатичните промени.

По време на преговорите за Парижкото споразумение Мери Робинсън – първата жена президент на Ирландия и бивш Върховен комисар на ООН за правата на човека подчерта необходимостта гласовете на жените да бъдат чути:

“Днешният свят е прекалено много свят на мъжете, каза тя. „А мъжете имат своите приоритети. Ако в този свят и жените не играят важна роля, как тогава да говорим, че грижата ни е за всички хора!“

Аз съм напълно съгласна с нея.

Равенството между половете е една от целите на Програма 2030 – това е ключът към успеха на всички други цели.

През 2015 г. отбелязахме и 20-та годишнина на Декларацията от Пекин и Платформата за действие, приети на Световната конференция на ООН за жените, на която и аз имах честта да присъствам.

Има огромен напредък от 1995 г. насам – налице са решителни стъпки за постигане на равенство между момичетата и момчетата в началното училище, все повече жени участват активно в политиката.

Списанието The Economist отбелязва, че увеличаването на заетостта на жените в развитите страни през последното десетилетие е допринесло много повече за глобалния икономически ръст, отколкото Китай.

Въпреки това остават сериозни предизвикателства, с които трябва да се справим.

През 2014 г. само 17 процента от министрите в правителствата са били жени.

Само 9 от 152 държави имат жена за държавен глава.

В целия свят само 21,8 процента от парламентаристите са жени.

Положението в образованието е повече от тревожно.

Момичетата и жените представляват по-голямата част от децата и младежите, които нямат достъп до училище и от възрастните, които не могат да четат и да пишат.

Ако тази тенденция продължи, в страните на юг от Сахара 100 процента от най-богатите момчета ще завършат началното си образование през 2021 г., докато този процент при най-бедните момичета ще се достигне чак през 2086 година!

Неравенството осъжда хората на бедност – то подкопава устоите на обществото и ограничава възможностите му за устойчив растеж.

Равенството между половете е човешко право.

Равенството между половете е мощен катализатор за развитие.

Равенството между половете е сила за постигане на мир.

Лидерството не е дар от природата – то трябва да се насърчава и непрекъснато да се развива.

Това започва на училищната скамейка, в лабораториите на университетите.

Образованието е основополагаща стратегия за човешкото развитие.

То насърчава участието на гражданското общество в политическия и обществения живот и дава по-широки възможности за развитие.

Ето защо, равнопоставеността на половете и образованието са в основата на Програмата за устойчиво развитие до 2030 година, която Общото събрание на ООН прие миналия септември и трябва да бъдат в центъра на общите усилия за нейното осъществяване.

Те са част от ценностната система на ЮНЕСКО и ръководят дейността на Организацията в целия свят.

В Афганистан ограмотихме 600 000 души, като дадохме предимство на жените и момичетата.

В Пакистан насочихме усилията си към жените и момичетата, които искат да се образоват и да продължат да развиват своите умения. Заедно с правителството на Пакистан основахме Фонда „Малала“ за насърчаване образованието на момичетата.

Наскоро с Непал лансирахме Съвместна програма за осигуряване на възможности за професионална и личностна реализация на девойки и млади жени чрез образование. Програмата се осъществява съвместно с ООН-Жените и с Фонда на ООН за населението.

Имаме нужда от нови форми за използване на т.нар. “мека сила” на образованието, с участието на правителствата, гражданското общество и частния сектор.

Глобалното партньорство за образование на момичета и жени, което лансирахме с Хилъри Клинтън през 2011 година цели да насърчава средното образование на момичетата и грамотността на жените и се осъществява заедно с няколко големи частни компании – Проктър енд Гембъл, Фондация „Пакард“ и Нокия.

Тези инициативи засилват ефекта от равенството на половете във всички сфери на живота.

Признанието на ролята на жените е още един катализатор на промени.

Да вземем науката за пример – през последните повече от 15 години ЮНЕСКО си сътрудничи с Л‘Ореал, за да подпомага приноса на жените в науката и подкрепя хиляди млади жени-изследователи по целия свят.

Целта ни е да укрепим лидерството на жените, да насърчим тяхната роля във вземането на решения, които имат значение за развитието на обществото.

Бих искала да се обърна към присъстващите дами и да им благодаря за тяхната лидерска роля.

Като Генерален директор н ЮНЕСКО аз ще продължа да правя всичко възможно момичетата и жените да получат равни възможности за заемане на водещи позиции във всички сфери на обществения живот.

Защото равенството на половете е изконно човешко право, защото даването на равни права на момичетата и жените ще осигури по-добро бъдеще за всички нас.

Благодаря ви!

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече