Изказване на Ирина Бокова в панел “Жените в политиката и правителството”

Глобален Форум за жените лидери 

19 май 2016

Гранд Хотел София, София 

Изказване на Ирина Бокова

Генерален директор на ЮНЕСКО в панел “Жените в политиката и правителството”

Ваше Превъзходителство г-жо Кунева, Вицепремиер по Европейските политики, Министър на образованието на България,

Ваше Превъзходителство г-жо Мехер Афрозе Чумки, Държавен министър по въпросите на жените и децата на Бангладеш,

Ваше Превъзходителство г-жо Амината Торе, бивш Министър-председател на Сенегал и специален пратеник на Президента,

Уважаеми министри, уважаеми членове на Парламента,

Уважаема д-р Манолова, Изпълнителен директор на Сименс България, Председател на Съвета на жените в бизнеса в България,

Дами и господа,

Благодаря Ви за Вашето участие в Глобалния форум на жените лидери, който ЮНЕСКО организира заедно със Съвета на жените в бизнеса в България.

Знаем, че когато жените вземат пълноценно участие в управлението на държавата и икономиката, от това имат полза самите те и техните семейства, но не в по-малка степен обществото, техните държави и света като цяло – заявява Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ.

Tрябва да признаем и да подкрепим лидерството на жените, защото те вече са начело на правителства, чертаят политики, управляват компании.

Бих искала да дам един пример.

Калида е млада жена, която посещава учебния център на ЮНЕСКО в Афганистан.

Тя сподели, че се е колебаела дали да се запише – но си променя мнението, защото решава да служи на своята общност, да развие свой собствен бизнес, защото получава подкрепата на семейството си.

В това се състои лидерството на жените.

Имах честта да присъствам на церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло през 2014 г. Наградата получиха пакистанското момиче Малала Юсафзай и бореца за правата на децата Кайлаш Сатиарти от Индия.

На церемонията Малала каза:

“Аз съм просто един ангажиран и упорит човек, който иска да види как всяко дете получава качествено образование, който иска равни права за жените и мир във всяко кътче на света”.

През 2015 г. светът стана свидетел на новаторски споразумения, които очертаха нова визия за човечеството, за мира и за планетата – Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и Споразумението от Париж за климатичните промени.

По време на преговорите за Парижкото споразумение Мери Робинсън – първата жена президент на Ирландия и бивш Върховен комисар на ООН за правата на човека подчерта необходимостта гласовете на жените да бъдат чути:

“Днешният свят е прекалено много свят на мъжете, каза тя. „А мъжете имат своите приоритети. Ако в този свят и жените не играят важна роля, как тогава да говорим, че грижата ни е за всички хора!“

Аз съм напълно съгласна с нея.

Равенството между половете е една от целите на Програма 2030 – това е ключът към успеха на всички други цели.

През 2015 г. отбелязахме и 20-та годишнина на Декларацията от Пекин и Платформата за действие, приети на Световната конференция на ООН за жените, на която и аз имах честта да присъствам.

Има огромен напредък от 1995 г. насам – налице са решителни стъпки за постигане на равенство между момичетата и момчетата в началното училище, все повече жени участват активно в политиката.

Списанието The Economist отбелязва, че увеличаването на заетостта на жените в развитите страни през последното десетилетие е допринесло много повече за глобалния икономически ръст, отколкото Китай.

Въпреки това остават сериозни предизвикателства, с които трябва да се справим.

През 2014 г. само 17 процента от министрите в правителствата са били жени.

Само 9 от 152 държави имат жена за държавен глава.

В целия свят само 21,8 процента от парламентаристите са жени.

Положението в образованието е повече от тревожно.

Момичетата и жените представляват по-голямата част от децата и младежите, които нямат достъп до училище и от възрастните, които не могат да четат и да пишат.

Ако тази тенденция продължи, в страните на юг от Сахара 100 процента от най-богатите момчета ще завършат началното си образование през 2021 г., докато този процент при най-бедните момичета ще се достигне чак през 2086 година!

Неравенството осъжда хората на бедност – то подкопава устоите на обществото и ограничава възможностите му за устойчив растеж.

Равенството между половете е човешко право.

Равенството между половете е мощен катализатор за развитие.

Равенството между половете е сила за постигане на мир.

Лидерството не е дар от природата – то трябва да се насърчава и непрекъснато да се развива.

Това започва на училищната скамейка, в лабораториите на университетите.

Образованието е основополагаща стратегия за човешкото развитие.

То насърчава участието на гражданското общество в политическия и обществения живот и дава по-широки възможности за развитие.

Ето защо, равнопоставеността на половете и образованието са в основата на Програмата за устойчиво развитие до 2030 година, която Общото събрание на ООН прие миналия септември и трябва да бъдат в центъра на общите усилия за нейното осъществяване.

Те са част от ценностната система на ЮНЕСКО и ръководят дейността на Организацията в целия свят.

В Афганистан ограмотихме 600 000 души, като дадохме предимство на жените и момичетата.

В Пакистан насочихме усилията си към жените и момичетата, които искат да се образоват и да продължат да развиват своите умения. Заедно с правителството на Пакистан основахме Фонда „Малала“ за насърчаване образованието на момичетата.

Наскоро с Непал лансирахме Съвместна програма за осигуряване на възможности за професионална и личностна реализация на девойки и млади жени чрез образование. Програмата се осъществява съвместно с ООН-Жените и с Фонда на ООН за населението.

Имаме нужда от нови форми за използване на т.нар. “мека сила” на образованието, с участието на правителствата, гражданското общество и частния сектор.

Глобалното партньорство за образование на момичета и жени, което лансирахме с Хилъри Клинтън през 2011 година цели да насърчава средното образование на момичетата и грамотността на жените и се осъществява заедно с няколко големи частни компании – Проктър енд Гембъл, Фондация „Пакард“ и Нокия.

Тези инициативи засилват ефекта от равенството на половете във всички сфери на живота.

Признанието на ролята на жените е още един катализатор на промени.

Да вземем науката за пример – през последните повече от 15 години ЮНЕСКО си сътрудничи с Л‘Ореал, за да подпомага приноса на жените в науката и подкрепя хиляди млади жени-изследователи по целия свят.

Целта ни е да укрепим лидерството на жените, да насърчим тяхната роля във вземането на решения, които имат значение за развитието на обществото.

Бих искала да се обърна към присъстващите дами и да им благодаря за тяхната лидерска роля.

Като Генерален директор н ЮНЕСКО аз ще продължа да правя всичко възможно момичетата и жените да получат равни възможности за заемане на водещи позиции във всички сфери на обществения живот.

Защото равенството на половете е изконно човешко право, защото даването на равни права на момичетата и жените ще осигури по-добро бъдеще за всички нас.

Благодаря ви!

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече