Закриваща реч на д-р инж. Боряна Манолова

Глобален форум на жените лидери

Официално закриване и приемане на Декларацията от София 

Гранд хотел София,

20 Май 2016 г.

София

Закриваща реч на д-р инж. Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса в България 

Уважаема г-жо Бокова,

Уважаема г-жо Туре,

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми дами и господа,

Гобалният форум на жените лидери върви към своя край. През последните няколко дни имахме възможност да чуем и видим вдъхновяващи примери за лидерство, убедителни статистически данни за ролята на жените във всички сфери на обществото, както и множество гледни точки по темата. Нещо повече, през тези дни имахме възможност да създадем контакти с хора от различни държави и професионални сфери, обединени от общото желание да дадат своя принос за по-нататъшно насърчаване на равнопоставеността на половете и лидерството сред дамите.

Ако въобще е възможно да направим кратко обобщение на темите и дискусиите на форума, вярвам, че то би звучало така: „Няма връщане назад”. Бизнесът, политиката, медиите, гражданското общество се променят безвъзвратно и жените все повече заемат полагащото им се място. За това помагат както целенасочените усилия на организации като ЮНЕСКО и Съвета на жените в бизнеса в България, така и примерът и приносът на доказани професионалисти и вдъхновяващи лидери като всички вас.

Декларацията за жените лидери и равенството между половете, която приемаме днес в София, е още една стъпка в тази посока. Тя обобщава основните принципи, зад които ЮНЕСКО и Съветът на жените в бизнеса в България застават, а именно осигуряването на равни възможности за лична и професионална реализация на двата пола.

За нас като организация този документ е изключително знаков, тъй като облича в думи това, което ние виждаме като своя мисия и цел. Вярваме, че декларацията от София ще бъде достойна част от списъка на международните документи и конвенции, които регламентират въпросите на равнопоставеността на половете.  Защото, в крайна сметка, всички ние като отделни личности и като общества печелим от това.

Искрено вярвам, че Глобалният форум на жените лидери и Декларацията от София ще станат отправна точка за по-нататъшни дискусии и мерки за насърчаване на равнопоставеността между мъжете и жените по цял свят. Защото светът не е нито мъжки, нито женски. Политиката, бизнесът, медиите, технологиите, културата, науката също не могат да бъдат запазена територия само за единия пол, ако искаме обществата ни да вървят напред. Фокусът трябва да бъде поставен не върху противопоставянето на мъже срещу жени, а върху изграждане на обществена, организационна, законодателна и управленска култура, които позволяват на всеки един човек, независимо от пола му, да разгърне своя потенциал. Затова ви каня през май 2017 г. отново да се съберем на Глобален форум на жените лидери в София и да видим какво сме постигнали за една година.

Няма съмнение, че сме по пътя на необратима промяна към по-балансирана обществена среда, обхващаща най-доброто от „мъжкия” и „женския” свят. Но е истина и че тази транформация може да отнеме време. Изоставянето на остарелите мисловни модели, обществените предразсъдъци, дискриминационните практики може се окаже бавен и мъчителен процес. Но няма връщане назад. На нас, лидерите от сферата на бизнеса, политиката, технологиите, медиите, на хората на предни позиции, се пада мисията да помогнем за тази нежна революция и да вдъхновим следващото поколение лидери.

Тук е мястото да отправя специални благодарности към екипите на Юнеско и на Съвета на жените в бизнеса в България за чудесната организация на конференцията, както и на спонсорите на Глобалния форум на жените лидери в лицето на „Престиж” 96, Сименс България, SAP, Ернст енд йънг, както и на останалите компании, подкрепили събитието. Тяхната ангажираност е още едно доказателство, че бизнесът вече е осъзнал важността на темата за равнопоставеността и е готов да работи активно и систематично за преодоляване на съществуващите проблеми, обществени стигми и неравенства.

А сега бих искала да Ви пожелая от сърце здраве, късмет и дръзновение! Искрено се надявам, че всеки от вас ще си тръгне от София с хубави спомени, ценни контакти и затвърдена решимост да продължим да работим за един по-балансиран свят!

Благодаря Ви и успех!

20 май 2016 г.
София

Д-р инж. Боряна Манолова
Председател на
Съвет на жените в бизнеса в България

DSC_9221

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече