Закриване

Професионални възможности за равенство поискаха жените лидери в декларация към света

От днес към каузите за равенство на жените се присъединява и още един глас – този на приетата в края на тридневния Глобален форум на жените лидери Софийска декларация. Тя бе представена на заключителната церемония на събитието в столичния Гранд Хотел София.

Декларацията обобщава основните принципи, зад които организаторите на конференцията застават, а именно професионални възможности за равнопоставеност, отбеляза Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса. Боряна Манолова бе един от основните организатори на форума и връчи символично копия от декларацията на генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, на Амината Туре, бивш министър-председател на Сенегал, и на столичния кмет Йорданка Фандъкова, приветствала участниците в конференцията като кмет на града домакин. София за първи път приема такъв висок форум.

“Изоставянето на дискриминационни модели и остарели практики може да се окаже мъчителен и дълъг процес, но няма връщане назад.  Бизнесът, политиката, медиите, гражданско общество, се променят безвъзвратно и жените все повече заемат полагащото им се място”, заяви в заключителната си реч Боряна Манолова. “Декларацията, която приемаме днес, е още една стъпка в тази посока”, добави тя и отправи покана отсега към всички в залата да се вкючат и в следващото издание на Глобалния форум на жените лидери през май 2017 година, както и да станат посланици на принципите на Софийската декларация по целия свят.

“Не само ще подпишем тази декларация, но и ми се иска България да изиграе една важна роля в битката за равенство, която ще продължава”, посочи на свой ред Амината Туре, бивш министър-председател на Сенегал. Тя предложи идеите на първия форум в София да прераснат в глобална мрежа от контакти между медии, институции и бизнес организации, за да се ускорят процесите в прилагането в действие на принципите на декларацията и да се засили взаимната подкрепа в осъществяването им.

„Равенството между половете не може да бъде задача само на правителствата, това е задача на цялото общество и всички организации в различните области”, подчерта и генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова. “Днес само 20% от световните лидери са жени, милиони от тях живеят в страни, в които има забранени професии за жени. Ние не можем да се съгласим с това. Никой няма повече извинения, защото знаем къде са прооблемите и какво трябва да се направи. Надявам се, че Софийската декларация ще е важна крачка в преодоляването на джендър неравенствата. Ние, жените, винаги преследваме нашите цели”, обобщи Бокова.

„Равноправието на жените е кауза, която носи повече свобода, повече икономически растеж, повече заети работни места и в крайна сметка по-добър живот за всички”, каза в заключение и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Делегация на СЖББ на конгреса на AIDDA във Флоренция
Делегация от Съвета на жените в бизнеса в България бе част от конгреса на партньорската италианска AIDDA (Associazione Imprenditrici Donne Dirigenti d’Azienda) във Флоренция между 16 и 18 септември, организиран по повод 60 години от...
Прочетете повече
АНКЕТА, СВЪРЗАНА С РАВНОПОСТАВЕНОСТТА
Уважаеми членове и приятели на СЖББ, СЖББ дава старт на нова инициатива, която цели да получим реална представа за нивата на разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. Анкетата е част от мащабно проучване, организирано съвместно с агенция...
Прочетете повече