Завърши петото издание на young.LEADERS.talk на Съвета на жените в бизнеса в България

  • 29 стажанти преминаха през обучителната програма
  • Young.LEADERS.talk 2019 бе организиранa в партньорство с А1 България

С официално връчване на сертификати на участниците приключи петото издание на young.LEADERS.talk – част от Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ).

Young.LEADERS.talk 2019 се проведе в партньорство с А1 България. В продължение на 5 седмици 29 стажанти в компании-членове на Съвета имаха възможност безплатно да надградят своите умения и да се запознаят с реалния бизнес чрез серия от пет обучения и пет посещения във водещи фирми в страната, които са част от СЖББ.

„Създадохме Националната стажантска инициатива с основната цел да подкрепим младите хора при старта на техния професионален път,  да подпомогнем тяхното развитие, да им дадем умения и знания, които ще им позволят да се реализират по-успешно и в крайна сметка да останат в България. Гордеем се, че за 5 години тя успя да се утвърди като най-мащабната стажантска програма в страната“, каза в речта си на закриващата церемония д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България.

DSC_6172

Освен настоящите стажанти, взели участие в програмата, на събитието, което се проведе в централата на А1 България, присъстваха членове на СЖББ и участници, завършили миналите четири издания, които вече работят в компании-членове на СЖББ.

„Пътят от 1000 мили започва с първата стъпка. Вярвам, че участието ви в Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България може да бъде за вас тази изключително важна първа крачка, която ще ви позволи да поемете уверено по своя професионален път към върха“, добави г-жа Манолова, обръщайки се специално към успешно завършили young.LEADERS.talk 2019.

DSC_6134„Непрекъснатото учене и развитието на личните и професионални умения са част от корпоративната култура на А1. Ние вярваме, че това е начинът да бъдем успешни и се радваме, че споделяме тези ценности със Съвета.  А партньорството ни дава възможност да подкрепяме младите хора в началото на тяхната кариера, да ги подпомагаме при вземането на решение за първите им стъпки в бизнеса.“, каза г-жа Миглена Узунова-Цекова, член на УС на СЖББ и старши директор „Човешки ресурси“ в А1 България, на церемонията по раздаване на сертификатите на завършилите young.LEADERS.talk 2019.

В специално приветствие, изпратено до участниците, българският евродепутат г-жа Ева Майдел, която е патрон на инициативата, подчерта, че “дори най-доброто образование не гарантира успех, защото икономиката и професиите се развиват много по-бързо от учебните програми. Младите имат нужда от практически опит и умения за дадена професия. Затова стажантската инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България е една от най-добрите практики за усъвършенстване на уменията и адаптивността на младите. Подкрепям я от самото ѝ създаване, защото вярвам, че е инструмент, с който повече млади българи намират реализация и желания да се развиват в България”.

Според Мария Маврудиева, главен изпълнителен директор на СЖББ, най-ценното в програмата са създаването на контакти и общност между участниците. „Вие сами видяхте бизнес възможностите за изграждане на успешна кариера в България“, добави тя.

Част от завършилите участници ще останат на работа в компаниите, в които са стажували.

Целта на young.LEADERS.talk  е да предостави на участниците конкретни меки умения и практически знания чрез обучения, за да навлязат подготвени в света на бизнеса и да получат информация за възможностите за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.

Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ обединява 40 компании – членки на Съвета. Общо над 13 000 младежи са стартирали кариерата си като стажанти в тях от първото й издание преди 5 години досега.

През 2020 г.  предстои новото, шесто издание на инициативата, което ще бъде допълнително надградено с цел да бъде още по-полезно за бъдещите участници.
Информация за Националната стажантска инициатива и програмата young.LEADERS.talk можете на да намерите на сайта www.internships.womeninbusiness.bg

###

Съветът на жените в бизнеса в България” е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Негови членове са водещи мениджъри и представители на компании и организации у нас. Сред целите на Съвета са разпространяване на добрите практики и програми за насърчаване на професионално развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции; развитие и утвърждаването на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите; подкрепа за младите специалисти и таланти да реализират потенциала си в България и подпомагане на младежи в неравностойно социално положение в тяхното образование.

###

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1 Bulgaria), Беларус (velcom), Хърватия (A1 Croatia), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.

Споделяне

Коментари

Последни новини

За трета година СЖББ получи Отличителния знак за значими постижения в политиката по равнопоставеност на жените и мъжете
Председателят на СЖББ, Цветанка Минчева, получи Отличителния знак за значими постижения в изпълнение на политиката по равнопоставеността между половете, който се присъжда на институции, организации и компании от Министерството на труда и социалната политика. Наградата в категорията “Нестопански...
Прочетете повече
Правните аспекти при управление на бизнес, счетоводството на фирмата и човешките ресурси бяха темите в последните модули на BASE – Благоевград
Кои са правните аспекти при създаването и развиването на бизнес, как да управляваме счетоводството на фирмата и човешките ресурси като най-важният капитал на всеки бизнес, бяха темите на модули IX, X и XI в бизнес...
Прочетете повече
СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със специално...
Прочетете повече