Глобален форум на жените лидери 2021 - “New Normal for Women@Life and Work”

Жените на първа линия в борбата срещу COVID-19 бяха във фокуса на Глобалния форум на жените лидери 2021

Пандемията от коронавирус е оказала сериозен негативен ефект върху професионалното развитие, психическото и физическото здраве на жените и са необходими спешни и решителни мерки, за да бъде преодоляна тази тенденция. Около тази позиция се обединиха участниците в Глобалния форум на жените лидери 2021, организиран от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“.

Събитието под мотото “New Normal for Women@Life and Work” събра десетки членове на СЖББ, съмишленици на сдружението и посланици на държави от 3 континента, за да дискутират какви са работещите решения за преодоляване на негативните последици от пандемията. То бе излъчвано на живо и в социалните медии.

„Жените безспорно са сред най-засегнатите от кризата. Не на последно място и заради факта, че почти навсякъде те имат съществен дял в сектори като здравеопазване, услуги и образование, които бяха изложени в най-голяма степен на опасността от вируса“, заяви в приветствието си към участниците д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България и Северна Македония и председател на УС на СЖББ. Тя припомни, че влиятелни организации като ЕС и ООН вече са били тревога, че социално-икономическото отражение на кризата заплашва постигнатия напредък относно равенството на половете в Европа и по света.

Глобален форум на жените лидери 2021 - “New Normal for Women@Life and Work”
Д-р инж. Боряна Манолова приветства гостите на Глобалния форум на жените лидери 2021 – New Normal for Women@Life and Work

За съжаление жените продължават да бъдат дистанцирани от икономическите, социални и управленски процеси. Пандемията не трябва да ускорява половите неравенства, дори напротив – тя трябва да ни стимулира да ги преодолеем и да продължаваме развитието си. Жените са доказани лидери и това го виждаме в множество професионални направления, дори и в политическата сфера“, подчерта Торстен Гайслер, ръководител на офиса на фондация „Конрад Аденауер“ в България.

Мащабно изследване на агенция Тренд „Новото нормално след COVID-19 и отражението му върху живота и работата на жените“, представено по време на форума, очерта в детайли влиянието на пандемията върху жените в България. 56% от запитаните българските жени посочват, че пандемията е предизвикала финансова несигурност у тях. 11% от общо 520 респонденти са заявили, че са загубили работното си място вследствие от кризата, а за 60% пандемията е имала отрицателно влияние върху психическото им здраве.

Глобален форум на жените лидери 2021 - “New Normal for Women@Life and Work”
На снимката от ляво надясно: Н. Пр. Халед Ибрахим Емара, посланик на Египет, Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия, д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България и Северна Македония и председател на УС на СЖББ, Н. Пр. Мария Фонтенеле Рейс, посланик на Бразилия и Торстен Гайслер, ръководител на офиса на фондация „Конрад Аденауер“ в България

По думите на д-р инж. Манолова резултатите от проучването са тревожен индикатор, че са необходими спешни, мащабни и целенасочени действия, за да се предотврати разширяването и задълбочаването на отрицателните ефекти от кризата върху личния, професионалния и обществения живот на жените у нас. „Дистанционна или почасова работа, гъвкаво работно време, менторски и обучителни програми – това са само част от начините да се овладеят тези ефекти и да се поставят основите на една устойчива и трайна промяна за добро. А това може да стане само с обединените усилия на всички заинтересовани страни, включително бизнеса, институциите, неправителствените организации, браншовите обединения“, изтъкна тя.

Във видеообръщение към участниците Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, цитира доклада на ЕС за напредъка по целите за устойчиво развитие за 2020 г., според който жените понасят 75% от тежестта на неплатените грижи и домакинската работа в ЕС. Същевременно вземането на решения остава доминирано от мъжете, като жените представляват по-малко от 8% от членовете на бордове и изпълнителни директори в Европейския съюз. По думите й пандемията е допринесла за изострянето на тези тревожни тенденции.

По време на тематични панелни дискусии български бизнес лидери, представители на водещи компании като Siemens, Dundee Precious Metals, Telus International, Престиж-96, Hewlett Packard Enterprise, A1, UniCredit Bulbank, Lidl, Аccenture и Асарел Медет, обмениха опит и споделиха ценни практики, решения и насоки за преодоляване на последиците от пандемията. Те бяха единодушни, че кризата е поставила още по-остро във фокуса на вниманието грижата за служителите и тяхното физическо и психическо здраве. Представителите на бизнеса разказаха как техните компании са успели да се адаптират към „новото нормално“ и дадоха примери с практически инициативи, насочени към служителите, с цел преодоляване на негативните ефекти от ситуацията.

Глобален форум на жените лидери 2021 - “New Normal for Women@Life and Work”

Глобалният форум на жените лидери в България 2021 е трети поред и надгражда предишните две издания, организирани от СЖББ през 2016 г. и 2018 г. Една от основните цели на сдружението е с помощта на водещи политици, предприемачи, представители на национални и международни организации да се обсъдят решения и посоки за справяне снеравнопоставеността в представянето на жените в държавните институции, политическите, административни и съдебни органи, в големите компании, както и за гарантиране на равни възможности на труд, образование, достъп до технологии, икономическо овластяване, лично и професионално развитие.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече