Ейлин Уилкинсън: Равното заплащане за равностойна работа е в основата на равенството

Израснала съм в семейство с 2 дъщери и 2-ма сина. Баща ми, който е моят житейски ролеви модел, държеше да предостави равни възможности на всичките си деца”. Това сподели г-жа Ейлин Уилкинсън – регионален вицепрезидент на Shell в направление „Добив”, по време на среща с представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) в София.

В началото на срещата д-р инж. Боряна Манолова, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemems България, представи дейността и инициативите на Съвета, включително предстоящия Глобален форум на жените лидери, организиран съвместно с ЮНЕСКО. Тя подчерта, че организацията работи активно за насърчаване на лидерството сред дамите и тяхното професионално израстване.

В отговор г-жа Уилкисън поздрави Съвета за високия професионализъм, който показва във всички свои дейности. Тя разказа накратко за кариерата си в големи петролни и проучвателни компании, както и за добрите практики на Shell в сферата на по-нататъшното овластяване на жените. „Почти 20 процента от ръководните позиции в компанията в момента са заемани от дами, но това не е достатъчно”, посочи г-жа Уилкинсън. Тя се аргументира, че при постъпването на работа в Shell съотношението между мъжете и жените е около 50/50, но на по-високите нива в йерархията то се променя в полза на мъжете.

Г-жа Уилкинсън разказа за инициативите на компанията, която представлява, в сферата на осигуряването на равни възможности за двата пола, включително менторски и лидерски програми, както и различни социални придобивки като гъвкаво работно време, подпомагане за връщането на работа след раждането на дете в семейството и други. “Равното заплащане за равностойна работа е в основата на равенството”, подчерта тя. Според г-жа Уилкинсън трябва да бъдат променени обществените нагласи по отношение на ролята на половете, като това трябва да започне още в училищата и университетите. Тя сподели своя успешен личен опит в това отношение, като разказа, че в даден момент съпругът й е поел грижата за малката им дъщеря, докато тя е продължила да работи. „Важен е диалогът, за да бъде намерено най-правилното решение за цялото семейство”, каза тя.

По отношение на идеята за въвеждане на квоти за половете г-жа Уилкинсън отбеляза, че целта им не трябва да бъде просто да се изпълнят  определени цели за процент на жените на ръководни позиции, а да се дадат равни възможности на двата пола. „При някои компании това се получава естествено, други имат нужда от подтик под формата на законова рамка, например по отношение на равното заплащане”, добави тя.

DSC00048

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ е партньор в конференция за женското предприемачество
Форумът „Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще“ събира топ експерти от Европа и България Лидия Шулева, член на УС на СЖББ, ще е един от панелистите в предстоящия форум за...
Прочетете повече
СЖББ участва в инициативата „Жените в бизнеса“
СЖББ участва за втора поредна година в инициативата „Жените в бизнеса“ по покана на Стопанската камара на Австрия – Advantage Austria. Събитието се състоя на 18-ти май и събра представители на австрийското посолство и активни...
Прочетете повече
Милена Драгийска се включи в първото издание на Women’s network@dbihk
Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България и член на УС на СЖББ, се включи в дискусиите в първото издание на инициативата Women‘s network@dbihk, организирана от Германо-Българска индустриално-търговска камара. Целта на събитието, провело се...
Прочетете повече