Евродепутатът Мария Габриел стана почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България

IMG_1751

Евродепутатът Мария Габриел, два пъти носител на приза „Евродепутат на годината“, беше приета за почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България. Тя беше официален гост на среща с членове на Съвета, на която бяха обсъдени актуални теми като равнопоставеността на жените в бизнеса и политиката, предлагането на добри условия за развитие на образованите млади българи у нас, програми срещу домашното насилие, върху които работи Мария Габриел и др.

„Дейността на Съвета на жените в бизнеса в България има силно послание. От такива организации с дългосрочна визия за поколенията имаме нужда не само в България, но и в Европа.“, каза Мария Габриел.

Председателят на управителния съвет на най-силната бизнес организация на дамите у нас д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, представи основните програми и проекти на Съвета на жените – Лидерската академия за жени на средни мениджърски позиции и собственици на малък и среден бизнес, Националната стажантска инициатива и предстоящата през май международна конференция „Глобален форум на жените лидери“, който Съветът организира съвместно с ЮНЕСКО и е под патронажа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален кандидат на България за генерален секретар на ООН

„Осигуряването на гъвкаво работно време за жените в работата е значим въпрос не само в България, но и в цяла Европа. Друга важна тема е постигането на равнопоставеност в заплащането. У нас различията са с 20%, а подобна е ситуацията и в ЕС – 18%“, коментира на срещата Мария Габриел.

Боряна Манолова припомни, че Съветът е допринесъл с конкретни предложения по тези теми при подготовката на Закона за равнопоставеността на жените и мъжете у нас.

Членовете на Съвета и Мария Габриел се обединиха около идеята, че насърчаването на инициативността и предприемаческите умения на жените могат да допринесат както за засилване на ролята им в бизнеса, така и за преодоляване на някои важни проблеми, свързани с домашното насилие. „България е на четвърто място по домашно насилие в Европа. Това са официални данни, но много жени дори не съобщават за насилие, и което е по-лошото, не осъзнават, че са жертви на икономическо, физическо, вербално насилие“, коментира Мария Габриел.

MG Meeting-1

Евродепутатът е ангажирана в провеждането на регионални събития у нас, които да повишават познаваемостта на проблема и да насърчават жени в подобна ситуация да предприемат нужните стъпки срещу него. „Виждаме, че много често най-важната помощ, която жените, попаднали под насилие, получават, идва от други жени предприемачи. Те им помагат да си стъпят на краката и да започнат живота си без насилие.“ От името на Съвета на жените в бизнеса Боряна Манолова изрази готовността на Съвета да присъства със свои представители и да даде пример за добри практики в сферата на предприемачеството на форуми, организирани от Мария Габриел срещу насилието над жени.

От своята работа в Европейския парламент Мария Габриел сподели впечатленията си, че според нея има голям напредък представянето на българските евродепутати. „Промяната е видима. В началото пренасяхме националните спорове на европейската сцена, но сега, когато стане въпрос за страната ни, се изправяме заедно и я защитаваме, когато сме изправени пред чисто политически нападки.“, каза Мария Габриел.

В края на срещата д-р. инж. Манолова връчи на Мария Габриел сертификата за почетно членство в Съвета на жените в бизнеса в България.

MG Meeting-2

MG Meeting-3

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече