Евродепутатът Мария Габриел стана почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България

IMG_1751

Евродепутатът Мария Габриел, два пъти носител на приза „Евродепутат на годината“, беше приета за почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България. Тя беше официален гост на среща с членове на Съвета, на която бяха обсъдени актуални теми като равнопоставеността на жените в бизнеса и политиката, предлагането на добри условия за развитие на образованите млади българи у нас, програми срещу домашното насилие, върху които работи Мария Габриел и др.

„Дейността на Съвета на жените в бизнеса в България има силно послание. От такива организации с дългосрочна визия за поколенията имаме нужда не само в България, но и в Европа.“, каза Мария Габриел.

Председателят на управителния съвет на най-силната бизнес организация на дамите у нас д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, представи основните програми и проекти на Съвета на жените – Лидерската академия за жени на средни мениджърски позиции и собственици на малък и среден бизнес, Националната стажантска инициатива и предстоящата през май международна конференция „Глобален форум на жените лидери“, който Съветът организира съвместно с ЮНЕСКО и е под патронажа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален кандидат на България за генерален секретар на ООН

„Осигуряването на гъвкаво работно време за жените в работата е значим въпрос не само в България, но и в цяла Европа. Друга важна тема е постигането на равнопоставеност в заплащането. У нас различията са с 20%, а подобна е ситуацията и в ЕС – 18%“, коментира на срещата Мария Габриел.

Боряна Манолова припомни, че Съветът е допринесъл с конкретни предложения по тези теми при подготовката на Закона за равнопоставеността на жените и мъжете у нас.

Членовете на Съвета и Мария Габриел се обединиха около идеята, че насърчаването на инициативността и предприемаческите умения на жените могат да допринесат както за засилване на ролята им в бизнеса, така и за преодоляване на някои важни проблеми, свързани с домашното насилие. „България е на четвърто място по домашно насилие в Европа. Това са официални данни, но много жени дори не съобщават за насилие, и което е по-лошото, не осъзнават, че са жертви на икономическо, физическо, вербално насилие“, коментира Мария Габриел.

MG Meeting-1

Евродепутатът е ангажирана в провеждането на регионални събития у нас, които да повишават познаваемостта на проблема и да насърчават жени в подобна ситуация да предприемат нужните стъпки срещу него. „Виждаме, че много често най-важната помощ, която жените, попаднали под насилие, получават, идва от други жени предприемачи. Те им помагат да си стъпят на краката и да започнат живота си без насилие.“ От името на Съвета на жените в бизнеса Боряна Манолова изрази готовността на Съвета да присъства със свои представители и да даде пример за добри практики в сферата на предприемачеството на форуми, организирани от Мария Габриел срещу насилието над жени.

От своята работа в Европейския парламент Мария Габриел сподели впечатленията си, че според нея има голям напредък представянето на българските евродепутати. „Промяната е видима. В началото пренасяхме националните спорове на европейската сцена, но сега, когато стане въпрос за страната ни, се изправяме заедно и я защитаваме, когато сме изправени пред чисто политически нападки.“, каза Мария Габриел.

В края на срещата д-р. инж. Манолова връчи на Мария Габриел сертификата за почетно членство в Съвета на жените в бизнеса в България.

MG Meeting-2

MG Meeting-3

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече