„Зад всяка силна жена стои един силен мъж”

„Зад всяка силна жена стои подкрепата на един силен мъж” – това свое убеждение сподели главният изпълнителен директор на Siemens Словения г-жа Медея Лончар по време на специална дискусия на тема „Баланс между професионалния и личен живот”.

Срещата, посветена на една от най-важните теми от дневния ред на съвременното бизнес общество, се състоя на 10 август в Гранд Хотел София по инициатива на Съвета на жените в бизнеса. Гости на събитието бяха членове на организацията и дами от специалната образователна програма на Съвета – Лидерската академия.

Всички те имаха възможност да чуят интересни истории от впечатляващия професионален опит на г-жа Медея Лончар. В качеството си на топмениджър тя допринася съществено за препозиционирането на Siemens в Словения от производител на потребителски стоки и телекомуникационни продукти в доставчик на иновативни технологии за индустрията, енергетиката, мобилността и сградните технологии. Участва активно в регионални стратегически проекти в Адриатическия регион, заема редица ръководни обществени позиции, сред които и президент на мениджмънт борда на УНИЦЕФ Словения. Преди назначаването си за главен изпълнителен директор на Siemens Словения преди 9 години работи в сфери като износа, ритейла, индустрията и телекомуникациите.

DSC03352

На срещата, организирана от Съвета на жените в бизнеса в България, присъства и съпругът й, Грегор Лончар, заемащ ръководна позиция в SAP за Централна и Източна Европа.

Според г-жа Лончар една от най-важните предпоставки, за да бъдат дамите успешни и да постигнат баланс между работа и личен живот, е да имат до себе си партньор, който ги разбира и подкрепя. „Добрият партньор може също да бъде и твой добър коуч”, убедена е г-жа Лончар. „Това, което винаги съм й казвал, е да вярва в себе си и да развива „женските” си качества, а не да копира поведението на мъжете”, сподели  от своя страна Грегор Лончар.

DSC03408

Вярата в собствените сили и възможности е наистина изключително важна, потвърди г-жа Лончар. Тя сподели, че в началото, когато е обявен конкурс за настоящата й позиция (главен изпълнителен директор на Siemens Словения) тя няма намерениe да кандидатства. Тогава всички кандидати за поста са мъже, а тя дори помага на един от тях за презентацията му. В последствие променя мнението си, като за това я насърчава и друга дама на ръководна позиция от централата на Siemens. Във връзка със заемането на ръководни постове от дами г-жа Лончар изрази и своята подкрепа за квотите с цел постигането на равнопоставеност.

Една от препоръките на Медея Лончар към дамите, за да постигнат баланс между професионалния и личния си живот, е  да не се стремят да акцентират едновременно върху много неща, а вместо това да приотиризират. Една от ситуациите от личния си опит, които даде в подкрепа на това свое убеждение, е решението й да смени високата си отговорна позиция, за да има повече време за детето си, докато то навърши  определена възраст. За постигането на баланс между личния и професионален живот е много важна и почивката, категорична е г-жа Лончар. „Вслушвайте се в себе си и почивайте, когато това е необходимо”, препоръча тя. В отговор на въпрос към нея как може да се избегне работата по време на отпуска, тя препоръча делегирането на задачи на екипа. „Ако имате добър екип, винаги можете да му се доверите”, сподели Медея Лончар.

DSC03434

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Делегация на СЖББ на конгреса на AIDDA във Флоренция
Делегация от Съвета на жените в бизнеса в България бе част от конгреса на партньорската италианска AIDDA (Associazione Imprenditrici Donne Dirigenti d’Azienda) във Флоренция между 16 и 18 септември, организиран по повод 60 години от...
Прочетете повече
АНКЕТА, СВЪРЗАНА С РАВНОПОСТАВЕНОСТТА
Уважаеми членове и приятели на СЖББ, СЖББ дава старт на нова инициатива, която цели да получим реална представа за нивата на разнообразие, равнопоставеност и приобщаване. Анкетата е част от мащабно проучване, организирано съвместно с агенция...
Прочетете повече