Глобалният форум на жените лидери стартира в София с участие на Президента Плевнелиев и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

GWL Forum_19 May-1

  • Събитието събира в София жени  лидери от 4 континента 
  • Бокова: Няма мир без равнопоставеност на жените

През 2015 г. светът стана свидетел на новаторски решения – Програмата за устойчивото развитие до 2030 г. и след това важните споразумения за климатичните промени в Париж. Целите и на двата документа са устойчивото развитие и мира. Няма мир без развитие, няма мир без равнопоставеност на жените. Защото равноправие и овластяване са двете страни на една и съща монета. Това е новаторското на този форум, тъй като той събира правителството, бизнеса, научното общество, за да намери начин как да насърчи следващото поколение жени лидери”. Това заяви г-жа Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО, по време на официалното откриване на първия конферентен ден на Глобалния форум на жените лидери.

Събитието, което се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО и е под патронажа на генералния му директор беше официално открито  на 18 май вечерта в Националната художествена галерия в София. Днес започна двудневната конферентна програма, която обхваща различни аспекти, свързани с участието на жените в обществения и политически живот.

Това, което обединява Съвета и ЮНЕСКО, е разбирането, че светът не може повече да си позволи да пренебрегва както икономическия, така и лидерския потенциал на жените. Но тези промени изискват сериозни усилия от страна на компаниите, правителствата и организациите за премахване на дискриминационните практики и насърчаване на професионалното и личностно развитие на жените. Затова бих искала от сърце да Ви благодаря, че днес сте тук, с нас, на този Глобален форум на жените лидери, за да се опитаме да дадем нови дефиниции на ролята на жените в политиката, бизнес, културата, медиите, обществото”. С тези думи г-жа Боряна Манолова – председател на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България се обърна към гостите в първия ден на Глобалния форум на жените лидери.

QWL Forum_19 May-2Първият ден от конферентната програма започна с панел, посветен на жените в политиката. Темата събра представителите на правителството Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството, Теменужка Петкова – министър на енергетиката, Десислава Танева – министър на земеделието и храните, г-жа Амината Туре – бивш министър-председател на Сенегал, г-жа Мехер Афрозе Чумки – Министър по въпросите на жените и децата на Бангладеш, Мария Спираки – член на Европейския парламент на Гръцката република, Искра Михайлова член на Европейския Парламент на РБ, г-н Ивайло Калфин – бивш вицепремиер и и министър на труда  и социална политика на България, Ева Паунова – евродепутат и Лидия Шулева – модератор на панела.

Форумът дискутира въпроси като участието на жените в обществения живот и как това влияе на тяхното овластавяне и израстване, има ли промяна в участието на жените в обществения и политически живот, как да бъдат вдъхновени младите жени, за да се превърнат в лидери.

Темата беше провокация за множество мнения на участниците. Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че броят на жените в България, които участват в политиката, през последните години нараства. Едно от доказателствата за това е, че 8 от 19-те членове на кабинета „Борисов” са жени. Същевременно министър Павлова отчете негативна демографска тенденция – следствие от все по-активната роля на жените в обществения и политически живот.

Като положителен факт в постигане равнопоставеност г-н Ивайло Калфин отчете приетият през април 2016 г. Закон за равенство на мъжете и жените. Бившият министър на труда и социалната политика подчерта, че документът структурира системата за постигане на това равенство. Той уточни и, че целите, които страната ни си поставя по отношение постигането на равнопоставеността, са идентични с общите европейски цели в тази посока, а успехът по тях се измерва с редица конкретни показатели. Един от тях е участието на жените във вземането на решения, по които България се отличава с високи резултати в общата европейска картина. Други показатели, по които страната ни предстои да работи за прогрес, са разликата в заплащането между мъже и жени, като към момента тя е 13,6% в ущърб на жените. Друг такъв показател са пенсиите, при които разликата в момента е 40%. Най-големият проблем по отношение на равноправието у нас е факторът „време“ и съчетаването между работа и т.нар „неплатен труд“ – отглеждане на деца и домашни задължения. Към момента българските жени отделят 7 пъти повече време от мъжете си извън работа за домашен труд и 3 пъти повече за отглеждане на децата. Затова и бъдещите политики трябва да са фокусирани към съчетаването на кариерата с домашните задължения, препоръча Ивайло Калфин.

Важността на участието на жените в политиката подчерта и министърът по въпросите на жените и децата на Бангладеш – г-жа Мехер Афрозе Чумки. Тя сподели, че страната й си е поставила за цел постигането на равнопоставеност до 2021 г. Според нея жените трябва да са двигателят на промяната и да вярват във възможностите си.

Част от програмата на Глобалния форум на 19 май са и панелите „Жените и бизнеса – настоящи и бъдещи тенденции”, „Образование и обучение за бъдещите жени – лидери”, „Тенденции в науката, технологиите и иновациите – каква е ролята на жените лидери”.

GWL Forum_18 May-3Rosen PlevnelievТова е първият форум на толкова високо ниво, посветен на темата за равенството на жените, на който България е домакин. Събитието беше открито на 18 май вечерта в Националната художествена галерия, в присъствието  на Президента на България Росен Плевнелиев, представители на правителството, министър – председателят на Бангладеш г-жа Шейха Хасина, която вдъхнови гостите с емоционалното си обръщение към тях.  Специално приветствие към гостите на събитието изпрати и председателят на Народното събрания на България г-жа  Цецка Цачева.

На 20 май Глобалният форум продължава с панели, посветени на жените, мира и сигурността, информационните и комуникационни технологии и медиите, както и с подписването на официалата Декларация от София „: „Жените лидери и равенството между половете”. 

Цялата програма на Глобалния форум на жените лидери и пълният списък с участниците са достъпни на сайта на събитието gwlforum.womeninbusiness.bg.

Златни спонсори на международния форум са Siemens България и „Престиж-96”, а сребърни  – EY България и SAP. Медийни партньори са Нова телевизия и сп. „Мениджър”. Сред компаниите, подкрепили събитието, са БМВ България, „Катаржина Естейт”, КокаКола, Дженерали България, Лидл и др. Домакин на форума е Гранд Хотел София. 

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече