BASE Велико Търново

Вълнуващ финал на BASE Велико Търново 2021

На 30 новемри се проведе финалът на Бизнес академията за стартиращи предприемачи във Велико Търново, в която участие взеха 24 човека, мотивирани за нови знания в управлението на бизнеси и решени да стартират или доразвият своята предприемаческа дейност. Академията се организира от фондация Америка за България в партньорство със СЖББ. Участниците в нея представиха своите вдъхновяващи и пропити с много ентусиазъм бизнес планове. Някои от тях са водени от каузата за развитие на техния роден регион, а други желаят да опазят стари традиции и занаяти, умело съхранени от техните предци.

Проектите им оценяваше четири членно жури, чиито председател бе Надя Захариева – програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на фондация „Америка за България“. В състава на журито влизат още: Дарина Стоянова – изп. директор на „Престиж 96“ АД и член на УС на СЖББ, Мариела Цонева от Община Велико Търново и Слави Манев рег. Мениджър на Уникредит Булбанк Русе.

Журито присъди първата награда от 5000 лв. за проекта за Пчелна къща „Перга“ на Йорданка Венкова. Тя мечтае да създаде място за терапия с кошерен въздух, която действа успокояващо и е полезна за хората с респираторни проблеми. Планираната от Йорданка Венкова къща позволява на посетителите да се потопят в хармоничната атмосфера на пчелното семейство, без да имат пряк контакт с него и спокойно да се наслаждават на чистия въздух и жуженето на пчелите.

Йорданка Венкова спечели първото място.

Втората награда от 3000 лв. отиде за проекта „VERTEX – Път нагоре“ на Блага Вълчева. Нейното желание е да създаде линия от модели на хватки и обеми за катерене, които да се открояват не само с модерен дизайн, но и с техническа иновативност. Блага Вълчева цели продукти да посрещат всяко предизвикателство пред катерачите.

Блага Вълчева спечели второто място.

Третата награда от 2000 лв. бе присъдена за проекта „K&B Лазерно гравиране върху естествена кожа“ на занаятчията Красимир Сивов. Той се занимава от 15 години с изработка на кожени изделия, кожени сувенири и ръчно гравиране на изделия от естествена кожа. Заедно с жена му искат да разширят тази дейност, разработвайки нова услуга „Лазерно гравиране върху естествена кожа“. Клиентите им често търсят възможността за персонализиране на готови техни кожени продукти, за което обаче традиционните техники като преге, топъл печат или ръчно гравиране са неприложими. Решението е лазерно гравиране върху естествена кожа.

Красимир Сивов спечели третото място.

Награди имаше не само за първите трима, определени от журито. Сдружение „Самоводска чаршия“ получи награда от 1000 лв от „Престиж 96“ АД, която им бе връчена от Дарина Стоянова. Сдружението, което представлява почти всички занаятчии и бизнеси, намиращи се на територията на известната в старопрестолния град Самоводска чаршия, планира да изгради занаятчийски обучителен център. С него майсторите ще подадат ръка на младежи и безработни хора, които имат интерес към занаятите. Обученията ще включват множество занаяти, а в ролята на обучители ще влязат самите занаятчии от чаршията.

Сдружение “Самоводска чаршия” спечели специалната награда на “Престиж-96” АД.

Поощрителната награда от дигитална агенция Xplora BG – цялостен курс по дигитален маркетинг в Xplora Academy, бе връченоа на Мартин Трухчев. Неговият проект е за деликатесница „Трухчевата къща“ – магазин с кът за хранене на самообслужване в центъра на Велико Търново. Уникалното в него е, че ще се предлагат само натурални храни и напитки, селектирани от малки производители от еленския край, а други продукти ще се приготвят на място. Самият Мартин Трухчев е от еленския край, като семейството му има дългогодишен опит в кулинарията и традиционните за региона специалитети.

Мартин Трухчев спечели поощрителната награда, осигурена от Xplora BG.

Награди имаше и от името на Община Велико Търново. Те представляват ваучери за пазаруване в голяма търговска верига и бяха връчени на отличените лично от кмета на града инж. д-р Даниел Панов и зам. кметицата Снежана Данева-Иванова.

Първата награда от името на Община Велико Търново бе за проекта “Let it bee” на Звездан Ранев. Той е за производство на кошерища, оборудване и аксесоари за пчеларската промишленост и високотехнологична система за отглеждане на пчелни семейства. Звездан Ранев мечтае в рамките на неговия проект да бъде развито и производство на мед.

Звездан Ранев спечели първата награда от Община Велико Търново.

Втората награда на Община Велико Търново отиде за Хасан Хасанов – потомствен бакърджия, един от последните представители на един изчезващ за България занаят. Неговия проект е за работилница за изработване на медни бижута, сувенири и съдове с продажба както на място, така и онлайн. Той мечтае да организира и занаятчийски ателиета за деца и възрастни.

Хасан Хасанов спечели втората награда от Община Велико Търново.

Третата награда на Община Велико Търново бе връчена на Миглена Чаталова, която е потомствен майстор тъкач. Нейният проект „Архана“ е за предлагане на услугата „насноваване на кросно“ за хоризонтални тъкачни станове. Всеки един хоризонтален стан се нуждае от насноваване на кросно минимум три пъти годишно, а за това се използва т.нар. машина сновило. У нас се използват морално остарели машини от 50-те години на миналия век. Затова Миглена Чаталова планира да изработи модерно сновило, с което да обслужва своите станове и тези на колегите ѝ заначтчии из страната, които са над 100.

Миглена Чаталова спечели втората награда от Община Велико Търново.

Освен материалните награди участниците в Бизнес академията за стартиращи предприемачи във Велико Търново получиха най-вече много нови знания за управлението на предприемаческите процеси, с които ще могат да стартират или надградят бизнесите си. Но това нямаше как да се осъществи без страхотните обучители и гости, които изпълниха 12-те модула на академията с много смислено съдържание. Искаме да им поднесем специални благодарности за труда, себеотдаването и вдъхновението.

На всички участници пожелаваме късмет, още повече ентусиазъм и попътен вятър в платната им, който да ги води към предприемачските им успехи, които ги чакат зад хоризонта!

Споделяне

Коментари

Последни новини

Представители на Съвета на жените в бизнеса в България се срещнаха с партньорски организации в Милано
Представители на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) от 23 до 25 юни бяха на посещение във бизнес столицата на Италия – Милано за участие в серия от срещи с партньорски организации, които...
Прочетете повече
Над 30 дами предприемачи се дипломираха в юбилейното десето издание на Лидерска академия „Успяваме в България“
Емблематичната програма на Съвета на жените в бизнеса в България е подпомогнала кариерното развитие на над 400 жени в бизнеса у нас На официална церемония в София, провела се на 20 юни, над 30 дами...
Прочетете повече