Визитата ни в Брюксел доказа, че сме на прав път

Г-жо Манолова, преди броени дни делегация на Съвета на жените в бизнеса в България се завърна от работно посещение в Брюксел. В рамките на визитата имахте множество срещи с високопоставени представители на европейските институции. Как се стигна до това посещение?

На 22-23 юни делегация на Съвета на жените в бизнеса в България бе на двудневно посещение в „столицата” на Европа Брюксел по покана на българските евродепутати Мария Габриел и Ева Паунова (ЕНП), Филиз Хюсменова и Искра Михайлова (АЛДЕ). В делегацията влизаха 13 дами членове на нашата организация, представляващи някои от най-големите български и международни компании в сферата на технологиите, финансите, банковото дело, хранително-вкусовата промишленост, консултантските услуги и други.

Имахме множество ползотворни и интересни срещи с представители на Европейската комисия, Европейския парламент, както и на най-големите политически сили, включително с вицепрезидента на ЕК и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, със заместник-председателя на ЕП Мейрийд Макгинес, евродепутатите Мартина Длабайова и Ангелика Ниблер и председателя на мрежата по равенство на половете на АЛДЕ Фло Клукас. Обсъдихме широк спектър от теми и поставихме началото на нови партньорства.

Savet na Jenite v biznesa v Bulgaria_Brussels-1

Каква бе целта на визитата?

Съветът на жените в бизнеса в България е сравнително млада организация. Въпреки това само за няколко години успяхме да наберем впечатляваща скорост и да реализираме изключително интересни проекти като Лидерската академия и Националната стажантска инициатива, които се радват на голям интерес.

Целта на посещението ни в Брюксел бе да разширим мрежата си от контакти и да потърсим възможности за колаборация и партньорства на регионално и международно ниво. Получихме много силна подкрепа за нашата мисия от европейските представители, с които разговаряхме, намерихме множество допирни точки и получихме ценни съвети и напътствия как можем да продължим и разширим дейността си.

Втората цел на визитата на делегацията на Съвета бе да популяризираме и съберем подкрепа за Декларацията от София, приета по време на Глобалния форум на жените- лидери, организиран от нас в сътрудничество с ЮНЕСКО в края на май 2016 г. Декларацията призовава всички засегнати страни да предприемат мерки за насърчаване на равнопоставеното участие на жените във всички сфери на обществения, политическия, икономическия и културния живот, както и за предоставяне на достъп до различни видове образователни, икономически и други ресурси.

Радваме се, че успяхме да предадем тези послания на нашите събеседници в Брюксел и да видим и чуем тяхната много положителна реакция.

13533111_732579726845268_9085802718010804364_n

Какво най-много Ви впечатли по време на тези разговори?

Хората, с които се срещнахме. Благодарение на съдействието на българските евродепутати имахме възможност да разговаряме с изключителни личности на водещи позиции в европейските институции. Бих искала да споделя личното си възхищение от българския еврокомисар г-жа Кристалина Георгиева, чиято кариера и личност представляват най-убедителното доказателство какво могат да постигнат жените. Радваме се, че тя прие поканата ни да стане почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България.

Но останалите ни събеседници в Брюксел бяха не по-малко впечатляващи. Това са мъже и жени, които са искрено отдадени на работата си и които завладяват със своята компетентност, ентусиазъм и желание да променят нещата. Всяка една от срещите ни донесе нещо ново като информация, насоки, подкрепа, съвети и положителни емоции.

13521979_732579393511968_9078592672110654832_n

Бих искала изрично да благодаря на българските евродепутати в лицето на г-жа Ева Паунова, която е патрон на нашата Национална стажантска инициатива, Мария Габриел, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова, които успяха да организират толкова интензивна програма от дискусии с невероятно интересни събеседници. Бях много впечатлена от огромното уважение и признание, с което се ползват те не само сред колегите си от ЕП, но и в останалите европейски институтии. Те са чудесен пример как с обединени усилия можем да променим имиджа на България. На всяка от срещите, на които присъствахме, българските представители бяха сочени като пример за компетентност, отдаденост и професионализъм. А това не може да не ни радва като българи.

Какви са резултатите от срещите на Съвета в Брюксел?

По време на дискусиите бяха обсъдени въпроси, свързани с насърчаване на равнопоставеността между половете и професионалното израстване на жените, квотите за половете в частния сектор и в политиката, дигиталните умения и активното участие на жените в политиката.  Мисля, че изводът от всички тези срещи бе еднозначен: жените са изключително важна част от пазара на труда и техният икономически и лидерски потенциал трябва да бъде използван и развиван, ако искаме да живеем в проспериращи икономики и справедливи общества.

С г-жа Ан Метлер, ръководител на Европейския изследователски център за политически стратегии към Комисията Юнкер, имахме изключително интересна дискусия за работните места на бъдещето и необходимите за тях умения. По думите й настоящите модели за работа ще бъдат изместени от алтернативни форми на работно време благодарение на навлизането на технологиите в ежедневието ни, дигитализацията и автоматизацията на рутинния труд. Бях много впечатлена от визионерския подход на Европейската комисия, която не просто се опитва да идентифицира професиите на бъдещето, но работи целенасочено за изграждането на нужните качества и умения сред младите хора, така че те да бъдат по-добре подготвени за това бъдеще.

Друг резултат от посещението в Брюксел бе затвърждаване на нашето разбиране, че партньорствата са естественият път за развитието и разрастването на нашата организация. Контактите, които установихме, както и препоръките, които получихме, са безценни и вярвам, че ще дадат нов тласък и нови насоки на дейността ни.

В Брюксел имахме възможност и да представим част от бъдещите ни проекти, включително новото издание на Лидерска академия, Националната стажантска инициатива 2016, както и новата международна конференция по въпросите на жените, която планираме да организираме през идната година. Тя ще продължи темите и въпросите, засегнати по време на Глобалния форум на жените-лидери през май, добавяйки нови насоки, акценти, панелисти и гледни точки. Така че ни предстои много работа през следващите месеци и години, но вярвам, че сме на прав път.

 

 

 

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече