България си пише домашното по закона за равнопоставеност на мъжете и жените

Национална конференция „Жените – нежната сила на бизнеса“:

Бъдещето принадлежи на жените не само в политиката, но и в бизнеса, смята вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

„България трябва да си напише домашното, тъй като все още сме единствената страна в ЕС без приет закон за равнопоставеноста на мъжете и жените“ . Това обяви в специално видео-обръщение Ивайло Калфин, заместник министър-председател и министърът на труда и социалната политика, по време на националната конференция „Жените – нежната сила на бизнеса“ на списание „Мениджър“. Конференцията се организира с подкрепата на Съвета на жените в бизнеса в България, чиито членове са водещи мениджъри и представители на компании и организации у нас.
Според Ивайло Калфин е факт, че „за една и съща работа жените получават по-ниски доходи“ и „има какво да се подобрява в създаването на възможности за отглеждане на деца у нас“.

Той допълни, че министерството на труда и социалната политика е подготвило предложение на закона за равнопоставеност на мъжете и жените и разчита на мнението на Съвета на жените в бизнеса, на списание „Мениджър“ и на всички, които искат жените да бъдат равнопоставени и да могат да съчетават успешно раждане на деца и кариера. По негови думи освен равни права, друга важна тема за закона е равнопоставеността в заплащането на мъжете и жените.
Той допълни, че трябва да се помисли за гъвкаво работно време, за повече възможност за социални услуги. „Да помогнем на жените така, че да имат стимул се върнат на работа като родят дете, но и работещите жени да имат условия да раждат повече деца.“, завърши министър Калфин.
„Да имаш балансиран борд от мъже и жени не е само въпрос на равнопоставеност, това е въпрос и на бизнес, на отчет на приходи и разходи. Ако структурата на управителния съвет не отразява обществото, няма как компанията ефективно да работи за това общество“,
каза Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Като представител на Съвета на жените в бизнеса тя откри конференцията заедно с главния редактор на списание „Мениджър“ Максим Майер и вицепремиера и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.
„Съветът на жените в бизнеса има две основни цели: да подкрепяме жените в бизнеса да поемат нови предизвикателства да се развиват и да израстват, което правим чрез Лидерската академия, а втората е развитието на младите хора в България, подкрепа на образованието и възможности , които можем да им дадем тук, у нас“. Тя допълни, че над 40 дами вече са завършили първата Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса в България, а вторият випуск започва в края на май. В допълнение дамите от Лидерскста академия са включени в Менторинг програмата на Съвета.
„Много бих се радвал да ме поканите в тази академия“, каза вицепремиера Томислав Дончев и потвърди своя прогноза от преди години: „Бъдещето принадлежи на жените не само в политиката, но и в бизнеса. Безспорно дамите са ефективни, защото имат емоционална интелигентност, адаптивни са в контраст на понякога катастрофалната праволинейност на мъжете“. Според него е по-важно да се говори за добри практики , а не за мъже или за жени.
„Равнопоставеност в бордовете на компаните чрез въвеждането на квоти и постигането на равнопоставеност в заплащането са двете основни теми, по които Съветът на жените в бизнеса е подготвил много конкретни предложения за закона“, обяви Лидия Шулева, вицепремиер на България в периода 2001 – 2005 и ръководител на работната група по закона за равнопоставеността на Съвета на жените в бизнеса. „Важно е да се знае, че ние отстояваме идеята за равнопоставеност не само на жените, но и на мъжете, така че квотите важат и за тях“, допълни тя. „Философията на предложенията на Съвета са изцяло в подкрепа на създаването на реални стимули за работещи родители, забележете, не само за жените, а и за двамата родители, за хората, които искат да имат деца и да продължат да работят“, каза Шулева.
“В момента има дискриминация на жените, които започват работа преди изтичане на платеното майчинство. Ето защо нашите предложения са за премахване на тази несправедливост и подкрепа на работещите родители.”, коментира Лидия Шулева.

„Предложенията звучат съвършено разумно“, коментира министър Дончев. Той изрази притеснения, че ще му е трудно да запълни квота за мъже в министерството.
„Личното ми отношение към темата за квотите в бордовете е противоречиво. Безспорно това е шанс за дамите да демонстрират какво могат. Но е важно и успешните дами на управленски позиции да ги заемат в резултат на естествената конкуренция. Дори за дамите според мен това ще е въпрос на самочувствие.“, смята Томислав Дончев.
На въпрос какво може да направи България за дамите той каза, че „има дефицит в това как държавата подкрепя жените да посрещнат предизвикателствата в ролята в семейството, как им се помага за ангажимента, грижата, удоволствието да бъдат майки“. Според него и обществото и държавата са в дълг към жените. „Те трябва да получават подкрепа да могат да бъдат истински жени и това не е въпрос само на нормативна база“, смята министър Дончев. „Обикновено зад успешните жени стои един успешен мъж, който ги подкрепя“, смята Томислав Дончев.
„Балансът в семейството играе важна роля“, съгласи се с него Цветанка Минчева. Като част от борда на най-голямата българска банка и мениджър, който управлява екип от над 2000 човека тя каза, че качествата, които търси при намиране на подходящия служител са различни от пол. „Търся целеустременост, качества, желание в човека да вложи енергията си и усилията си да реализира това, което трябва.Човек има различни роли, които трябва да играе добре. Ако се справя добре с тях има шанс да получи признание за работата си и развитие.“, смята Цветанка Минчева.
Успели мениждъри-дами на различни компании у нас споделиха опита си с участниците с конференцията. Домакин на конференцията беше Гранд Хотел София.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Второто издание на “СЖББ Калейдоскоп” предстои на 25 април
Второто издание на нетуъркинг събитието “СЖББ Калейдоскоп”, което дава възможност на 10 компании-членове на организацията да предстaвят дейността си, ще се проведе на 25 април от 17:00 до 19:30 в NV Tower на бул. Г.М....
Прочетете повече
Боряна Манолова от УС на СЖББ ще участва в международната конференция Equal Pay Day
Д-р инж. Боряна Манолова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, ще бъде лектор в 15-ата международна конференция Equal Pay...
Прочетете повече
„Даване и получаване на обратна връзка“ е темата на предпоследният модул на Лидерска академия
На 21 и 22 март в Международния център на УниКредит Булбанк се проведе петият модул от юбилейното десето издание на Лидерска академия. Темата – „Даване и получаване на обратна връзка“, водена от Ирена Жотева, управляващ директор...
Прочетете повече