Боряна Манолова: Вярата в себе си ще направи жените по-конкурентни*

Публикувано в www.manager.bg на 13.04.2013 г., 18:10

[button link=”http://www.manager.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8″ type=”icon” icon=”search” newwindow=”yes”] Оригинална статия[/button]

 

„Много от дамите в нашата компания израстват в кариерата, след като се завърнат от майчинство. Често дистанционно работят от вкъщи. Когато се завърнат, продължават кариерното си развитие на по-висока позиция. Майчинството променя отношението на жените към работата. Виждаме, че след като се завърнат, майките стават по-отговорни“.

Това са наблюденията на Боряна Манолова – главен изпълнителен директор на „Сименс“ България и председател на Обществения съвет на жените в бизнеса, които тя  сподели по време на организирания през миналата седмица от сп. „Мениджър“ и Съвета, оглавяван от нея, форум „Жените, нежната сила на бизнеса“. Продължаваме да ви представяме изказванията на участниците в дискусията. Ето какво още каза Боряна Манолова:

„В „Сименс“ развиваме програми за развитие на експертния персонал, защото не всеки може да бъде мениджър. Виждаме, че има дами, които показват висок експертен потенциал. Инвестираме в тяхното инженерно образование и специализирани умения. Имаме две програми – глобална програма на ключови експерти и корпоративни топ таланти.

Искам да споделя с вас как търсим таланти и ги създаваме в нашата организация. Сферите, в които „Сименс“ работи, са енергетика, индустрия, инфраструктура и медицина. Приносът от знанията и образованието, които са ни необходими, са от инженерната и техническата сфера. Там дамите са по-малко. Обръщаме поглед да търсим и привличаме таланти в тези области още от детската градина, училище. Най-вече работим със студенти. Както и с млади хора вътре в нашата компания.

В средата на март завърши един от нашите конкурси за студенти. Той се наричаше “Sofiа Аnswers” и беше насочен към студенти от Техническия университет и Университета за архитектура. Те трябваше да направят свои проекти, свързани с това как виждат София. С проектите си трябваше да предложат решения за енергийна ефективност и намаляване на вредните емисии във въздуха. Проектите бяха много интересни. Искам да споделя с вас, че във фазата на комуникация със студентите и в дискусиите имаше много голям интерес от момичета. Участие обаче взеха 15 души, от които само една жена.

Наблюдаваме, че при набиране на студенти и хора на определени позиции винаги интересът е много голям от мъже и жени. Когато се стигне обаче до подаване на автобиографии виждаме, че процентът на подадените документи от мъже е много по-голям. 60% от подадените при нас биографии са на мъже. Когато организираме летни стажове в компанията 68% от всички, подали заявления, са мъже.

Тук възникват няколко въпроса. Дали момичетата се чувстват неподготвени, за да кандидатстват? Дали интересът е по-малък сред тях. Или пък позициите, които обявяваме, не са подходящи. Отделът ни човешки ресурси направи анализ на тези въпроси. Видяхме, че жените имат необходимата квалификация и опит за позициите. Има сред тях подходящи. Но явно в самите млади дами има едно недоверие към собствените сили. А също така смятам, че има и недоверие към компаниите, в които кандидатстват, че тяхното образование ще бъде оценен положително.

В Обществения съвет на жените сме си поставили акцент да работим по тези теми. Искаме да въздействаме чрез нашия пример и нашите ролеви модели на мениджъри на високи позиции да стимулираме жените да кандидатстват. Възможностите са там. Те само трябва да дойдат и да ги вземат.

В централния ни офис в София работят 231 служители. 31% от тях са жени. Но в ръководните позиции 54% от служителите на компанията са жени. Жените при нас са добре представени, но отглеждаме тези таланти и инвестираме в тях. Изпращаме ги в чужбина, за да придобият опит и да върнат при нас това, което са натрупали.

Всичко се случва двустранно. От една страна компанията се стреми да развива съответния си служител. От друга той дава от себе си и се стреми нагоре, за да покаже своите знания и качества.“

Споделяне

Коментари

Последни новини

СЖББ отбелязва европейския месец на многообразието 2024 с безплатно събитие за студенти
На 28 май Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ), в партньорство с Лидл България и Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, ще отбележи европейския месец на многообразието, традиционно честван през май, със...
Прочетете повече
13 менторски двойки се включиха в третото издание на програмата „Incredible Us – Успешни заедно“
След шест месеца на интензивна работа и обучения 13 менторски двойки завършиха съвместната програма на Съвета на жените в бизнеса в България и HPE Women at Work Bulgaria – “Incredible Us – Успешни заедно”. Третото...
Прочетете повече
Пазарно проучване, ценови тактики и маркетинг бяха темите на лекциите в BASE в края на април
Как се прави пазарно проучване? Как да определим цените на стоките и услугите, които предлагаме? Как да изградим и популяризираме собствен бранд? Отговорите на тези ключови бизнес въпроси, част от програмата на BASE – Благоевград,...
Прочетете повече