Боряна Герасимова: Здравето е начин на живот

  • Какво да правим днес, за да сме здрави след 10 г., бе тема на After work събитие на Съвета на жените в бизнеса в България
  • Боряна представи новия си проект Re:Gena

BGerasimova1JPG„Здравето е начин на живот. То не само се пази, а се планира и изгражда“. Това бе основното послание на Боряна Герасимова, предприемач в сферата на персонализираната медицина и лектор. Тя участва в After Work събитието на Съвета на жените в бизнеса в България „Здравна интелигентност или какво означава да планираме здравето си“. На него тя представи и новия си проект Re:Gena (https://regena.bg).

Боряна е едва на 26 години, когато се сблъсква с най-страшната диагноза – рак. Това преобръща живота й в буквалния смисъл на думата. За щастие, успява да пребори болестта и да постигне ремисия, но това не слага край на въпросите, които си задава непрекъснато: къде сбърках, че да се разболея от рак на 26 години; как да се справя с болестта и не на последно място: какво да направя, за да не се върне заболяването. Търсейки отговор на въпросите си, Боряна решава да предприеме действия, така че да помогне не само на себе си, а и на други хора да избегнат подобен на нейния ад.

Така започва нейният път, посветен на здравето.  Признава, че ракът е разделил живота й на два периода – преди и след болестта. „Това, което правим днес, е критично важно за утрешния ден. Знаете ли какво да направите днес, за да сте здрави след десет или тридесет години“, попита Боряна дамите, присъстващи на събитието. Другият й важен въпрос бе: присъства ли здравето в календара ви, т.е. планирали ли сте време за профилактика, за ядене, за спорт? Това е трудна мисия за съвременната жена, която Боряна образно описа като „Жената Атлас“, която държи на раменете си и се справя с десетки задачи –  деца, работа, партньор и т.н. В стремежа си да жонглира успешно с всички задължения, съвременната жена често забравя да отделя време за себе си. „Хубаво е да се развиваме, но първо трябва да мислим за нас и после за останалите. Грижата за здравето не е еднократен акт, а е процес“, коментира Боряна Герасимова.

Тя описа етапите на личен здравен план и грижа. Първият е несъществуващият, тъй като при него полагаме спорадични и инцидентни грижи за себе си. Това е възможно най-скъпото решение в дългосрочен план. Вторият етап е стандартният и най-масовият сред хората – редовна профилактика, здравословен начин на живот, редовен спорт. Третият етап е съвременният план – персонализиран и базиран на информиран избор. При него въпросът е как, познавайки генома си, мога да се грижа за здравето си, коментира Боряна Герасимова.

BGerasimova2За нея здравната интелигентност е точно това – умението да събираме информация, която да ни помага да взимаме по-добри решения за здравето си. „Човек трябва да стане експерт по здравето си – да знае какво работи и какво не работи лично за него“, каза Боряна Герасимова. Тя посочи етапите, които трябва да следваме, за да изготвим план за здравето ни „по наша мярка“. Тези етапи включват намерение, поставяне на цели, събиране на информация, планиране, изграждане на навици и регулярно обновяване на плана за здравето ни според нуждите ни.

Докато се бори с рака, Боряна Герасимова се сблъсква с геномните изследвания и стига до извода, че човек може успешно да планира здравето си чрез ДНК анализ. Той може да даде отговори на въпроси като какви здравни рискове имам, как да им повлияя, за да се предпазя, на каква профилактика да ходя и т.н. На тази мисия е посветен и новият проект на Боряна, наречен Re:Gena. Той се ражда девет месеца, след като тя се разделя с друга компания с подобен предмет на дейност, на която е съосновател. „Re:Gena означава да промениш живота си“, убедена е младата жена. Тя представи новата си компания, която предоставя консултациите на генетик, диетолог и  различни други специалисти според нуждите на отделния човек.

В заключение Боряна Герасимова представи и нейната визия за дългосрочно здраве – сегашното ни здраве плюс знания за това кое би ни поддържало здрави плюс съобразеният с тази информация начин на живот.

 

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече