Бойко Василев: Рекламата не бива да е единственият начин бизнесът да бъде представен положително в медиите

Среща на Съвета на жените в бизнеса с Бойко Василев, водещ на предаването „Панорама“ и главен продуцент „Актуални програми“ в БНТ:

  • Отговорността на журналистите нараства; спасяването на журналистиката е национален въпрос и може да се наложи това да стане с непазарни средства.

“Истината не е най-малко общо кратно между две лъжи, затова е важно всеки да избира внимателно източниците си на информация. Наличието на много изкривени данни, пристрастни коментари, превес на емоционалното над рационалното и на формата над съдържанието са част от фейсбук ефектите върху обществото, които правят журналистическата работа още по-отговорна”. Това каза Бойко Василев, водещ на предаването „Панорама“ и главен продуцент „Актуални програми“ на Българската национална телевизия, по време на традиционната среща на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) с изтъкнати личности от страната и чужбина. „Спасяването на журналистиката е национален въпрос и  може да се наложи това да стане с непазарни средства“, допълни журналистът.  

В началото на новата учебна година Бойко Василев получи подкрепата на дамите, че доброто образование е от първостепенно значение, за да може навлизането на технологиите да носи ползи, а не да дезинформира. „В свят, в който сме обградени от устройства, трябва да си гарантираме по няколко минути на ден за мислене. Включително и за четене на книга“, посъветва още Бойко Василев.

DSC03504В тази връзка председателят на Управителния съвет на СЖББ д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България, напомни образователните инициативите, които Съветът на жените развива от няколко години. В началото на следващата  седмица официално ще бъде даден старт на четвъртото издание на ежегодната Лидерска академия. В рамките на програмата  48 дами от малкия и среден бизнес или на средно управленско ниво ще имат възможност да развият лидерските си умения чрез специално разработени обучения. Едновременно с това, Съветът на жените развива и Национална стажантска инициатива, насочена към най-младите. През октомври предстои церемонията по награждаване на победителите от тазгодишното й издание. Сред наградите в конкурса са посещения и стажове в компаниите-членове на Съвета, кариерно консултиране от водещи HR мениджъри, ваучери и други, а отличеният с първа награда ще получи покана от патрона на инициативата  Ева Майдел за посещение и стаж в Европейския парламент в Брюксел.

По време на дискусията участниците очертаха и останалите основни предизвикателства, които социалните медии носят на журналистиката, а оттам и на обществото. „Заради Фейсбук  хартиеният вестник умира и моделът на истината вече не работи“, каза Василев. Той напомни, че преди години всеки факт, поднесен от журналист, е бил щателно проверяван, докато в момента фактите изчезват от журналистиката. Освен това, заради наличнието на социални мрежи, постепенно в общуването, а и в много други сфери, изчезва институцията на посредниците.

Дамите от бизнеса  използваха възможността да напомнят, че искат да видят бизнеса представен с добри практики в редакционното съдържание на медиите, а не само в рекламните блокове. Българите трябва да се запознаят с бизнеса в страната и да видят социалната му отговорност с конкретни имена, категорични са членовете на Съвета.

###

Съветът на жените в бизнеса в България е водеща организация с нестопанска цел, в която членуват висши мениджъри на компании и организации у нас от всички сфери на икономиката. Фирмите, които управляват членовете на Съвета, имат общо годишен оборот от над 9 млрд. лева, което прави около 10% от БВП на страната, в тях работят около 27 000 служители в над 1000 офиси в цялата страна.  Сред целите на Съвета са разпространяване на добрите практики и програми за насърчаване на професионално развитие на жените в малкия и среден бизнес и израстването им в мениджърските позиции; развитие и утвърждаването на професионалните ценности в гражданското общество, образованието, науката, културата, техниката и технологиите; подкрепа за младите специалисти и таланти да реализират потенциала си в България и др.

Споделяне

Коментари

Последни новини

Новото издание на нетуъркинг формата „Сутрешно кафе със СЖББ“ предстои на 5-ти декември
Нa 5-ти декември, 2023 г. предстои поредно издание на новия, но вече успешен нетуъркинг формат “Сутрешно кафе със СЖББ”. Темата, която ще дискутират членовете на Съвета и Алумни клуба, е „Дигитализацията в HR дейностите“ и...
Прочетете повече
Участниците в бизнес академията BASE в Перник научиха как се създават и развиват предприемаческите идеи
Модул 2 на Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в гр. Перник, провел се на 15 ноември, бе посветен на темата за развитието на предприемаческата идея. Лекторът Соня Демирева е бивш директор Продажби на Уникредит Булбанк...
Прочетете повече
Съветът на жените в бизнеса в България взе участие в световния конгрес на FCEM в Париж
Съветът на жените в бизнеса в България участва в световния конгрес на FCEM – Femmes Chefs D’Entreprises Mondiales, провел се от 15 до 17 ноември, 2023 г. в Париж. FCEM e първата организация в Европа,...
Прочетете повече