Съвет на жените в бизнеса в България

Сименс ЕООД, представлявано от Д-р инж. Боряна Манолова

Siemens е сред най-големите технологични компании в света – лидер в сферите на ‎електификация, автоматизация и дигитализация. В България е представена от края на ‎XIX век, а историята й е неразривно свързана с техническите нововъведения в страната – ‎от изграждането на телеграфната и телефонната мрежа и електрификацията на знакови ‎сгради

Диана Манева

Член на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“. Завършила е Международни икономически отношения и Банков мениджмънт в УНСС гр. София и има повече от 19 години опит в областта на застраховането, 10 от които е била член на Управителния съвет и изпълнителен директор на компаниите от групата Дженерали

Инж. Ваня Кънева – Минкова – член на УС

Директор „Човешки Ресурси и Администрация“ във „ВП Брандс Интернешънъл“ АД. Ваня Кънева-Минкова е магистър-инженер по индустриална автоматизация и магистър по бизнес администрация. Притежава диплома на CIPD, Великобритания. През последните шест години Ваня Кънева заемаше длъжността Директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България. Преди това е била зам. изпълнителен директор и директор „Човешки

Валентина Диканска

Г-жа Диканска е специализирала маркетинг и мениджмънт в Майнц, Германия, след това работи като експерт. През 1999 г. поема вътрешния одит за България, Сърбия и Македония на голяма германска компания за козметика за коса. Има над 15 години опит в химическата индустрия. 

Максим Майер

Управител и редакционен директор Мит Прес ООД Изтъкнат представител на издателския бизнес, Мит Прес ООД е издател на списание Мениджър – списание за българските мениджъри, предприемачи и собственици. То защитава техните интереси и полага усилия да подпомага и насърчава формирането на бизнес култура в България.

Зоя Паунова – член на УС на СЖББ

Като глобална биофармацевтична компания АстраЗенека има значим принос за откриването, разработването и маркетирането на иновативни медикаменти във важни терапевтични области като сърдечно-съдови заболявания, диабет, онкологични и респираторни заболявания. В България АстраЗенека присъства повече от 50 години в лицето на своите предшественици Zeneca PLC и ICI, и е една от динамично

Дарина Стоянова – член на УС на СЖББ

„Престиж-96“ АД е един от най-големите производители в хранително-вкусовата индустрия в България и пазарен лидер във всички категории, в които оперира: бисквити, вафли и мини кейкове с марките Траяна, Мираж, Хипер, Троя, Споко, Ная, Мюсли, 100% Power, Престиж Wellness и FRUNU с дял на продажбите в стойност от 23%. Продукти

Диана Николаева-Митровска

Управляващ съдружник Ърнст и Янг България ЕООД EY е глобален лидер в областта на одиторски и данъчни сделки и консултантски услуги.

Цветанка Минчева – член на УС на СЖББ

УниКредит Булбанк е една от водещите български банки, част от успешната паневропейска група УниКредит. Банката е лидер в кредитирането на реалната икономика и предпочитан партньор на бизнеса.  УниКредит Булбанк се утвърди и като банката с най-голямо доверие сред вложителите. Банката обслужва над един милион граждани и домакинства, частни клиенти, малки

Цветелина Николова

Изпълнителен директор на винарска изба Катаржина Естейт Марките в портфолио на компанията са образец със своите безспорни качества и поставят България в нова светлина на световната винена карта.

Сийка Хрискова

Главен директор дирекция „Финанси” КЦМ 2000 АД КЦМ 2000 АД е частна фирма с предмет на дейност иновации и предприемачество, производствена, търговска и външнотърговска дейност, консултантска дейност и други, свързани с производство на цветни и благородни метали.

Надя Божкова

София Франс Ауто е компания с инвестиции в областта на продажбата, обслужването, лизинговането и застраховането на автомобили, внос и дистрибуция на резервни части. Фирмата е официален вносител на Peugeot, DS Automobiles и Piaggio Commercial в България, както и официален дилър на пикапите Isuzu D-Max. София Франс Ауто е основен акционер

Екатерина Кирилова

Основана през 2006 г., УниКредит Кънсюмър Файненсинг е водеща небанкова финансова институция с над 1.6 млрд. лв. активи, над  250 000 клиенти и  над 1 милиард отпуснати кредити годишно. Финансовите ни продукти се предлагат в над 2 600 търговски обекта в цялата страна и над 170 клона на УниКредит Булбанк.

Калина Трифонова

Член на Управителния съвет ЕВН България ЕАД Като водеща компания в сферата на енергията и услугите, EVN България е част от голямото семейство на EVN AG – водеща австрийска компания с централа в най-голямата австрийска федерална област – Долна Австрия. 

Михаела Михайлова-Дьорфлер

Заместник председател на УС EVN България Електроснабдяване ЕАД ЕВН България Електроснабдяване ЕАД доставя електрическа енергия на своите клиенти и свързаните с нея услуги.

Александра Мирчева

Член на Съвета на Директорите ВМ Финанс Груп АД Холдингът управлява стратегически инвестиционен портфейл от единадесет дъщерни дружества в различни отрасли като бързооборотни стоки, сградни инсталации и стоки, търговия на дребно, услуги и печатно-издателска дейност.

Ружа Загорска

SiteMedia Consultancy е ПР агенция, специализирана в класически и иновативни комуникационни услуги. Сред клиентите на агенцията са компании като Coca-Cola HBC, Lidl, HP Inc, Telenor, Майкрософт, Heineken, Beiersdorf и други. Офисът на SiteMedia Consultancy се развива като Community&Event център и спечели награда „Най-креативно офис пространство”. През 2017г. SiteMedia Consultancy спечели

Гергана Иванова – член на УС на СЖББ

Основател и партньор в Рекламна агенция The Smarts, както и в останалите три компании от комуникационната група: Медиа агенция IQMedia, ПР агенция Параграф 42 и продуцентското студио Shoot!. Гергана Иванова има над 20 години опит в българската комуникационна индустрия. Кариерата й започва от началните нива на рекламата и се развива

Ирена Бушандрова

Country manager Педерсен и партнерс ООД Pedersen & Partners е водещa международнa Executive Search компания с офиси по целия свят, които са 100% собственост на локалните партньори.

Марчела Абрашева

Изпълнителен директор ББСС Галъп „Галъп интернешънъл“ е първата независима агенция за социални и маркетингови проучвания в България, създадена през 1991 г.

Румяна Тренчева

Генерален Директор „Общ Бизнес и Партньорска Мрежа“ за Централна и Източна Европа, SAP Като пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, SAP (NYSE: SAP) помага на компании от всички размери и индустрии да оперират по-успешно.

Таня Бузева

Управляващ партньор Адвокатско дружество Бузева и партньори Адвокатско дружество Бузева и Партньори предлага юридическо обслужване на най-високо ниво в множество бизнес области, като предоставя индивидуални решения. 

Габриела Попова

Управител Бритос ЕООД Бритос е най-новата българска пивоварна, която реализира продажби както на българския, така и на гръцкия, кипърския, английския, молдовския и френския пазар.

Румяна Босева

Управител АОН България ЕООД Аон България е дъщерно дружество на Аон Корпорация и е водеща компания в управлението на риска и консултантската дейност в сферата на застраховането и презастраховането.

Елена Дречева-Владимирова

Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД Като водещ доставчик на продукти за визуализиране на информацията, Konica Minolta се стреми да предлага продукти, услуги и решения, важни за всички области на дигиталните изображения.

Милена Драгийска – член на УС на СЖББ

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа, част e от немската Schwarz-Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 99 магазина в 48 града и близо 2700 служители, гарантирайки на своите клиенти отлично съотношение качество-цена и внимателно

Лидия Шулева – член на УС на СЖББ

Лидия Шулева е бизнес и финансов консултант с повече от 30 години опит. През 1991г. създава консултантската си компания Бизнес Интелект. Бизнес Интелект предоставя професионални консултантски и коучинг услуги. Дейността е насочена към подкрепа на усилията на компаниите и техните лидери по пътя им към успеха. Специалистите на компанията ще

Ирена Жотева

Управляващ съдружник Хил Интернешънъл БГ ООД Хил Интернешънъл БГ ООД е част от австрийската HILL International GmbH е консултантска компания в две основни направления: услуги за търсене и подбор на персонал и услуги за организационно развитие и развитие на персонала.

Аннамария Аксинте

Финансов директор Линде Газ България ЕООД Групата Линде е световен лидер в производството и дистрибуцията на промишлени и специални газове. Фирмата е доставчик на компании, работещи в различни индустрии, медицина, опазване на околната среда, изследване и развитие.

Христина Бурдашева

Главен юрисконсулт и зам.-председател на УС Монделийз България Холдинг АД Монделийз е една от водещите компании в хранително-вкусовата промишленост в България.

Милена Стойчева

Председател Junior Achievement Bulgaria Junior Achievement е най-старата, най-голямата и най-бързо развиващата се нестопанска организация за икономическо образование в света.

Доротея Николова

Главен финансов директор, Банка ДСК ЕАД. Банка ДСК е българска банка със седалище в София, специализирана в работата с граждани и домакинства.

Ирен Савова

Ръководител на адвокатска къща „Савова & Сие”. Адвокатска къща „Савова & с-ие” е създадена по идея на професор Живко Сталев. Приоритет е цялостното обслужване чрез абонаментно предоставяне на услуги в областта на правна, финансово-икономическа, данъчна сфера.

Румяна Дочева

Директор маркетинг и събития Сп. „Мениджър“. Списание „Мениджър“ е списание за българските мениджъри, предприемачи и собственици. То защитава техните интереси и полага усилия да подпомага и насърчава формирането на бизнес култура в България.

Олга Сандова

Изпълнителен директор на Ситроен (Автомотор Корпорация АД). Генерален вносител на Citroen е основана през май 1991 г. Фирмата осъществява продажбата на пълната гама автомобили на марката Citroen.

Виктория Блажева

Първи вицепрезидент и директор „Връзки с обществеността и комуникации“ на УниКредит Булбанк. УниКредит Булбанк е лидер на пазара в корпоративното, частно и инвестиционно банкиране, като е сред основните банки в банкиране за граждани и домакинства.

Венета Димитрова

Управляващ директор и съдружник Аркон Консулт. Основана през 2010 г., компанията предоставя качествени и компетентни счетоводни услуги, юридически, данъчни и финансови консултации, съвети по управлението на персонала, както и преводи, легализации на документи. Дружеството е представител на българския пазар на немски финансово-счетоводни компании.

Бисера Иванова

Бисера Иванова е Директор на Дирекция Административна на Първа Инвестиционна Банка АД. Тя има солиден опит в сферата на създаване, внедряване и управление на интегрирани фасилити услуги, асет мениджмънт и аутсорсинг на спомагателни бизнес услуги. През последните 9 години е била Изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България, а преди това

инж. Катя Попова

Главен изпълнителен директор на „Евро Алианс Инженеринг“ АД. Компанията е водеща строителна група в България, която чрез своите дъщерни дружества е специализирана в областта на подземното, геотехническото и хидротехническото строителство. Тя има солидно присъствие в страната и е предпочитан партньор при изграждането на тунели в редица европейски страни.

Кристина Крънчева

Управител на СМ Консултинг ЕООД. СМ Консултинг ЕООД е първата българска фирма, предлагаща специализирани обучения, семинари и консултации в областта на бизнес етикет, международен протокол, презентационни умения и корпоративен имидж.

Костадина Темелкова

Дина Темелкова има 15-годишен корпоративен опит в областта на информационните технологии. Преди Alcatel-Lucent е заемала ключови управленски позиции в  Хюлет Пакард, Сименс и Бул България. Завършила е Международни икономически отношения и Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство.  

aдв. Здравка Угринова

Съдружник и ръководител на Отдела по Сливания и придобивания в адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, една от водещите, най-големите и установени на пазара адвокатски кантори в България, предоставяща пълен спектър от правни услуги съобразени с нуждите на корпоративните клиенти.

Деница Борисова

Групата Festo Отговорна семейна компания – лидер в автоматизиращите технологии и техническо образование. Festo непрекъснато подобрява своите продукти и услуги в процеса на дигитализация, за да отговори на предизвикателствата на интелигентното производство на бъдещето. Като семейна компания, Festo мисли и действа отговорно в дългосрочен план. Festo означава ясни корпоративни ценности,

адв. Сениха Рюстем

Адвокат Сениха Рюстем започва своята професионална дейност през 2002 година. От самото начало на адвокатската си практика се насочва към правното обслужване при структуриране и развиване на бизнес. Специализира в защита на собствеността – вещна и интелектуална. Сред клиентите й са както корпорации, така и отделни граждани. Уменията си подплатява

Екатерина Карпузова

Екатерина Карпузова е Търговски директор на отдел Фармацевтични продукти в Bayer България от септември 2016 г. Тя започва кариерното си развитие в компанията на позицията Мениджър проекти през 2007 г. По-късно прекарва три години в Берлин, Германия, където е част от екипа на Бизнес операции за Централна и източна Европа в направлението Фармацевтични продукти.

Ирена Цакова – член на УС на СЖББ

Ирена Цакова, Директор Разрешителни и правни дейности, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД Ирена Цакова е магистър по Инженерна химия и Екологичен мониторинг, контрол и здраве. Започва професионалното си развитие в отдел „Опазване на околната среда“ в Кремиковци и продължава да надгражда опита си в

Миглена Узунова-Цекова – член на УС на СЖББ

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в ‎България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова ‎и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала, платежни услуги, собствена ‎платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018

Майя Пейчева-Такева – член на УС

МЕНИДЖЪР „ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ В „HEWLETT PACKARD ENTERPRISE” В БЪЛГАРИЯ Г-жа Майя Пейчева-Такева има богат опит като специалист в областта на човешките ресурси. Започва кариерата си със стаж в публичния сектор и не след дълго се присъединява към отдел „Човешки ресурси“ на „Нестле“. През 2008 г. продължава кариерата в „Бритиш Американ Тобако“,

Венета Писарска

Изпълнителен директор за България и член на регионалния съвет на Lesaffre OCEA, с многогодишен международен мениджърски опит. Управлява бизнеса в България, които е част от мрежата в 180 страни в света. LESAFFRE е лидер на пазара за ферметационни продукти и технологии с приложения в хлбебопроизводството, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство.

Евгения Накова

ЧЕЗ Груп присъства на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато компанията ‎придобива мажоритарен дял от трите електроразпределителни дружества в Западна България.‎ Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ ‎Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и ‎лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД,

Таня Петрова

Компания Пламена Стил, повече от 25 години успява да налага промени и ‎иновации, в макар и не толкова гъвкава среда, каквато е корпоративната. ‎Част от целите на Пламена Стил е унифициране на корпоративното ‎облекло и постигане на глобална разпознаваемост на бранда. ‎Интегрирането на корпоративна визия, улеснява приобщаването на нови ‎лица

Мира Драганова

С присъствие в над 100 държави NAOS е 54-тата глобална козметична компания в света и една от водещите независими компании в сектора. NAOS създаде 3 бранда, вдъхновени от екобиологията – BIODERMA, ESTHEDERM и ETAT PUR. Компанията е създадена във Франция през 1977 година от Жан-Ноел Торел, фармацевт по образование и

Д-р Светлана Дренска

Училище за бизнес компетенции ЕООД www.sbc.bg,      https://e-learning.bg Училище за бизнес компетенции  е обучителна организация, за която е приоритет да помага в развитието на компетентни хора и  организации.  Предлага  иновативни, ориентирани към добра международна практика обучения  и консултации.   От 2005 година до днес е избрано за обучение на над 150 български

Петър Торнев

Accenture е водеща международна компания, която предоставя широк спектър от услуги и решения в категориите: стратегии, консултиране, дигитални услуги, технологии и операции. Със своя дългогодишен опит и специализирани умения в повече от 40 индустрии и всички сектори на бизнеса, Accenture работи в пресечната точка на бизнеса и технологиите, за да

Зарина Генчева

МОУШЪН АРТС ООД е рекламен оператор с повече от 18-годишна история и към настоящия момент е една от най-модерните outdoor компании в България. Компанията предлага най-голямо разнообразие от възможности за външна реклама извън дома – на територията на големите градове в страната, по републиканската пътна мрежа, на територията на софийското

Евгения Стефанова

Нестле е най-голямата компания за храни и напитки в света. Имаме повече от 2000 марки – от глобални икони като MAGGI®, NESPRESSO® и NESCAFÉ®, до локални фаворити като Мура®, LZ® и Житен Дар®. Ние сме на пазара в над 190 страни по света. Историята на Нестле в България датира от

Илияна Йорданова

„М-Газ“ ЕООД оперира на пазара на компресиран природен газ в България от 2006г., като има изградени 3 компресорни станции, покриващи територията на страната. Компанията специализира в доставки на компресиран природен газ и зареждане на моторно гориво за леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони. Макар сферата на дейност да е от

Гергана Манолова

Аугео Фемили Естейт e винен проект от Долината на Струма, основан от екип баща-дъщеря, които продължават делото на своите предци и се грижат за лози със средна възраст над 40 години с насаждения от предимно местни сортове. Те произвеждат изискани български вина в лимитирани серии, с високо качество и международни

Деница Димитрова

„МИТ ПРЕС“ ООД e частна българска компания, основана през 1998 година, като част от икономическата група ВМ Финанс Груп. Основните продукти на фирмата са: • Списание „Мениджър“ – списание за мениджмънт, маркетинг и икономика. • Информационният сайт „Мениджър Нюз“ – http://www.manager.bg/ – новинарски сайт на списание „Мениджър”, който има за

УС на СЖББ

 • Д-р инж. Боряна Манолова (председател)
 • инж. Ваня Кънева-Минкова
 • Гергана Иванова
 • Дарина Стоянова
 • Зоя Паунова
 • Ирена Цакова
 • инж. Лидия Шулева
 • Майя Пейчева-Такева
 • Миглена Узунова-Цекова
 • Милена Драгийска-Денчева
 • Цветанка Минчева

Почетни членове

 • Йорданка Фандъкова, кмет на София – патрон на Лидерска академия на Съвета
 • Ева Майдел, евродепутат – патрон на Национална стажантска инициатива на Съвета
 • Ирина Бокова – патрон на Международна конференция Глобален форум на жените лидери на Съвета
 • Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството на България
 • Марджъри Марголис, основател и президент на Women’s Campaign International  и член на Конгреса на САЩ
 • Дилма Русеф, първата жена-президент на Бразилия
 • Екатерина Захариева, министър на правосъдието
 • Мария Габриел, евродепутат
 • Цецка Цачева, председател на Народно събрание
 • Ирена Соколова, народен представител и Председател на Жени ГЕРБ
 • Невена Митева, полковник и председател на комитета на НАТО по равнопоставеността
 • Искра Михайлова, евродепутат
 • Филиз Хюсменова, евродепутат
 • Теменужка Петкова, Министър на енергетиката

Документи

Покана за свикване на Общо събрание на СЖББ на 18.06.2018 г.

Протокол от заседание на УС на СЖББ от 12.05.2018 г.

 Покана за свикване на Общо събрание на СЖББ на 17.06.2019 г.