Съвет на жените в бизнеса

Д-р инж. Боряна Манолова – председател на УС на СЖББ

Д-р инж. Боряна Манолова е главен изпълнителен директор на Siemens за България. Siemens е една от най-големите технологични компании в света – лидер в сферите на електификация, автоматизация и дигитализация. Името на Siemens означава висок клас инженеринг и иновации, качество, надеждност, финансова стабилност и отговорно гражданско поведение.

Диана Манева – член на УС на СЖББ

Член на Управления съвет и изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“. Завършила е Международни икономически отношения и Банков мениджмънт в УНСС гр. София и има повече от 19 години опит в областта на застраховането, 10 от които е била член на Управителния съвет и изпълнителен директор на компаниите от групата Дженерали

Инж. Ваня Кънева – Минкова – член на УС

Директор „Човешки Ресурси и Администрация“ във „ВП Брандс Интернешънъл“ АД. Ваня Кънева-Минкова е магистър-инженер по индустриална автоматизация и магистър по бизнес администрация. Притежава диплома на CIPD, Великобритания. През последните шест години Ваня Кънева заемаше длъжността Директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България. Преди това е била зам. изпълнителен директор и директор „Човешки

Валентина Диканска

Г-жа Диканска е специализирала маркетинг и мениджмънт в Майнц, Германия, след това работи като експерт. През 1999 г. поема вътрешния одит за България, Сърбия и Македония на голяма германска компания за козметика за коса. Има над 15 години опит в химическата индустрия. 

Максим Майер – член на УС на СЖББ

Управител и редакционен директор Мит Прес ООД Изтъкнат представител на издателския бизнес, Мит Прес ООД е издател на списание Мениджър – списание за българските мениджъри, предприемачи и собственици. То защитава техните интереси и полага усилия да подпомага и насърчава формирането на бизнес култура в България.

Зоя Паунова – член на УС на СЖББ

Изпълнителен директор Астра Зенека България ЕООД Глобална биофармацевтична компания, която разработва и маркетира иновативни медикаменти във важни терапевтични области като сърдечно-съдови заболявания, диабет, онкология, респираторни, инфекциозни и автоимунни заболявания.

Дарина Стоянова – член на УС на СЖББ

Управител Престиж 96 АД Компанията е сред най-големите производители на хранителни изделия в страната. Тя предлага изключително богата продуктова гама в шест основни категории – вафли, бисквити, сухи пасти, пурички, мюсли барове и торти.

Диана Николаева-Митровска

Управляващ съдружник Ърнст и Янг България ЕООД EY е глобален лидер в областта на одиторски и данъчни сделки и консултантски услуги.

Цветанка Минчева – член на УС на СЖББ

Член на УС и Директор Глобално банково обслужване в Уникредит Булбанк. УниКредит Булбанк е лидер на пазара в корпоративното, частно и инвестиционно банкиране, като е сред основните банки в банкиране за граждани и домакинства.

Цветелина Николова

Изпълнителен директор на винарска изба Катаржина Естейт Марките в портфолио на компанията са образец със своите безспорни качества и поставят България в нова светлина на световната винена карта.

Сийка Хрискова

Главен директор дирекция „Финанси” КЦМ 2000 АД КЦМ 2000 АД е частна фирма с предмет на дейност иновации и предприемачество, производствена, търговска и външнотърговска дейност, консултантска дейност и други, свързани с производство на цветни и благородни метали.

Мария Луиза Мерони

Член на Управителния съвет Конфиндустрия  България  Сдружението е създадено  през април 2000 година под името Консултативен Комитет на Италианското Предприемачество в България с цел да благоприятства  икономическото сътрудничество между Италия и България, в ролята на представител на италианските предприятия в България и подкрепяйки дейността на своите членове.

Надя Божкова

Изпълнителен директор и член на СД София Франс Ауто София Франс Ауто е единственият официален вносител на Peugeot за България. Дружеството се доказва като един от лидерите на пазара в продажбата на нови автомобили.

Екатерина Кирилова

Директор „Маркетинг и клиентски сегменти“ Уникредит Булбанк АД УниКредит Булбанк е лидер на пазара в корпоративното, частно и инвестиционно банкиране, като е сред основните банки в банкиране за граждани и домакинства.

Емма Вита

Заместник директор „Развитие и маркетинг” Конфиндустрия  България 

Калина Трифонова

Член на Управителния съвет ЕВН България ЕАД Като водеща компания в сферата на енергията и услугите, EVN България е част от голямото семейство на EVN AG – водеща австрийска компания с централа в най-голямата австрийска федерална област – Долна Австрия. 

Аделина Костова

Мениджър „Човешки ресурси” Нестле България АД Нестле България АД е един от най-големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост.

Мари Щепанкова

Управляващ партьор в MS-IBIS и проектен мениджър в Дирекция „Човешки ресурси” в ЧЕЗ България ЕАД 

Михаела Михайлова-Дьорфлер

Заместник председател на УС EVN България Електроснабдяване ЕАД ЕВН България Електроснабдяване ЕАД доставя електрическа енергия на своите клиенти и свързаните с нея услуги.

Александра Мирчева

Член на Съвета на Директорите ВМ Финанс Груп АД Холдингът управлява стратегически инвестиционен портфейл от единадесет дъщерни дружества в различни отрасли като бързооборотни стоки, сградни инсталации и стоки, търговия на дребно, услуги и печатно-издателска дейност.

Милена Станоева

Директор Администрация Застрахователна компания Уника АД Застрахователните компании Уника АД и Уника Живот АД са част от Уника Иншурънс Груп, носител на повече от 150 години традиция и опит в застраховането.

Ружа Загорска

Изпълнителен директор на СайтМедия ЕООД СайтМедиа ЕООД предлага услуги в областта на маркетинга и комуникациите, с фокус върху създаване на работодателски бранд, управление на кризи, управление на проекти, оценка на кампании, обучение и развитие на таланти, управление на връзки с публиките.

Снежана Семова

Управител Сейнт Гобен Констръкшън продъктс България ЕООД Saint-Gobain Group (Сен Гобен Груп) е световен лидер на пазара на строителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Гергана Стойкова

Управляващ партньор Смартс ООД The Smarts е иновативна рекламна агенция, занимаваща се с промотирането на кампании на корпоративни клиенти.

Ирена Бушандрова

Country manager Педерсен и партнерс ООД Pedersen & Partners е водещa международнa Executive Search компания с офиси по целия свят, които са 100% собственост на локалните партньори.

Марчела Абрашева

Изпълнителен директор ББСС Галъп „Галъп интернешънъл“ е първата независима агенция за социални и маркетингови проучвания в България, създадена през 1991 г.

Илиана Паунова

Изпълнителен секретар на Българската организация по верификация на лекарствата (БОВЛ). Сдружението е учредено с цел прилагане на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства.

Румяна Тренчева

Генерален Директор „Общ Бизнес и Партньорска Мрежа“ за Централна и Източна Европа, SAP Като пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, SAP (NYSE: SAP) помага на компании от всички размери и индустрии да оперират по-успешно.

Таня Бузева

Управляващ партньор Адвокатско дружество Бузева и партньори Адвокатско дружество Бузева и Партньори предлага юридическо обслужване на най-високо ниво в множество бизнес области, като предоставя индивидуални решения. 

Дарина Пенева

Изпълнителен директор Стантън Чейс Интернешънъл България ООД Стантън Чейс е американска компания за директен подбор на среден и висш управленски персонал със 73 офиса в 46 страни. 

Габриела Попова

Управител Бритос ЕООД Бритос е най-новата българска пивоварна, която реализира продажби както на българския, така и на гръцкия, кипърския, английския, молдовския и френския пазар.

Румяна Босева

Управител АОН България ЕООД Аон България е дъщерно дружество на Аон Корпорация и е водеща компания в управлението на риска и консултантската дейност в сферата на застраховането и презастраховането.

Елена Дречева-Владимирова

Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД Като водещ доставчик на продукти за визуализиране на информацията, Konica Minolta се стреми да предлага продукти, услуги и решения, важни за всички области на дигиталните изображения.

Дора Стрезова-Николова

Изпълнителен директор за България и Гърция Данон-Сердика ЕООД В България Данон разпространява пресни млечни продукти, ферментирали пресни млечни продукти и други млечни специалитети.

Милена Драгийска – член на УС на СЖББ

Милена Драгийска управлява Лидл България от 2007 година, когато веригата стъпва на българския пазар. Кариерата й в Lidl Германия започва като Регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт и Карлсруе, след което продължава професионалното си развитие в централата на Lidl, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International. Член е

Лидия Шулева – член на УС на СЖББ

Управляващ съдружник Бизнес Интелект ЕООД Фирмата предлага професионални услуги и продукти, които улесняват клиентите да увеличат значително възвръщаемостта на инвестициите си чрез консултиране в сферите на инвестициите, обществеността и придобивания.

Ирена Жотева

Управляващ съдружник Хил Интернешънъл БГ ООД Хил Интернешънъл БГ ООД е част от австрийската HILL International GmbH е консултантска компания в две основни направления: услуги за търсене и подбор на персонал и услуги за организационно развитие и развитие на персонала.

Аннамария Аксинте

Финансов директор Линде Газ България ЕООД Групата Линде е световен лидер в производството и дистрибуцията на промишлени и специални газове. Фирмата е доставчик на компании, работещи в различни индустрии, медицина, опазване на околната среда, изследване и развитие.

Елизабета Димова

Генерален Мениджър PrimeLine Consultants България PrimeLine Consultants Worldwide е водеща консултантска компания с глобален обхват, които специализират в предоставянето на решения за развитие на човешкия потенциал и представяне.

Христина Бурдашева

Главен юрисконсулт и зам.-председател на УС Монделийз България Холдинг АД Монделийз е една от водещите компании в хранително-вкусовата промишленост в България.

Милена Стойчева

Председател Junior Achievement Bulgaria Junior Achievement е най-старата, най-голямата и най-бързо развиващата се нестопанска организация за икономическо образование в света.

Доротея Николова

Главен финансов директор, Банка ДСК ЕАД. Банка ДСК е българска банка със седалище в София, специализирана в работата с граждани и домакинства.

Ирен Савова

Ръководител на адвокатска къща „Савова & Сие”. Адвокатска къща „Савова & с-ие” е създадена по идея на професор Живко Сталев. Приоритет е цялостното обслужване чрез абонаментно предоставяне на услуги в областта на правна, финансово-икономическа, данъчна сфера.

Румяна Дочева

Директор маркетинг и събития Сп. „Мениджър“. Списание „Мениджър“ е списание за българските мениджъри, предприемачи и собственици. То защитава техните интереси и полага усилия да подпомага и насърчава формирането на бизнес култура в България.

Олга Сандова

Изпълнителен директор на Ситроен (Автомотор Корпорация АД). Генерален вносител на Citroen е основана през май 1991 г. Фирмата осъществява продажбата на пълната гама автомобили на марката Citroen.

Виктория Блажева

Първи вицепрезидент и директор „Връзки с обществеността и комуникации“ на УниКредит Булбанк. УниКредит Булбанк е лидер на пазара в корпоративното, частно и инвестиционно банкиране, като е сред основните банки в банкиране за граждани и домакинства.

Венета Димитрова

Управляващ директор и съдружник Аркон Консулт. Основана през 2010 г., компанията предоставя качествени и компетентни счетоводни услуги, юридически, данъчни и финансови консултации, съвети по управлението на персонала, както и преводи, легализации на документи. Дружеството е представител на българския пазар на немски финансово-счетоводни компании.

Бисера Иванова

Бисера Иванова е Директор на Дирекция Административна на Първа Инвестиционна Банка АД. Тя има солиден опит в сферата на създаване, внедряване и управление на интегрирани фасилити услуги, асет мениджмънт и аутсорсинг на спомагателни бизнес услуги. През последните 9 години е била Изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България, а преди това

Д-р Светлана Дренска

Управител на Училище за бизнес компетенции ЕООД. Фирмата постига силна конкурентна позиция чрез портфолио от свои иновативни и международно признати сертификационни бизнес обучения в България, като до момента е сертифицирала над 2500 специалисти  в области мениджмънт и лидерство, информационни технологии, финанси и професионални квалификации.

инж. Катя Попова

Главен изпълнителен директор на „Евро Алианс Инженеринг“ АД. Компанията е водеща строителна група в България, която чрез своите дъщерни дружества е специализирана в областта на подземното, геотехническото и хидротехническото строителство. Тя има солидно присъствие в страната и е предпочитан партньор при изграждането на тунели в редица европейски страни.

Вероника Пунчева

Управляващ директор на МЕТРО Кеш енд Кери България. МЕТРО Кеш енд Кери България, верига магазини за търговия на едро, с уникален b2b формат, ориентирана изключително към професионални клиенти (юридически лица и независими предприемачи), отличаваща се с богатия си асортимент и професионалната насоченост на продуктите и услугите си.

Кристина Крънчева

Управител на СМ Консултинг ЕООД. СМ Консултинг ЕООД е първата българска фирма, предлагаща специализирани обучения, семинари и консултации в областта на бизнес етикет, международен протокол, презентационни умения и корпоративен имидж.

Костадина Темелкова

Дина Темелкова има 15-годишен корпоративен опит в областта на информационните технологии. Преди Alcatel-Lucent е заемала ключови управленски позиции в  Хюлет Пакард, Сименс и Бул България. Завършила е Международни икономически отношения и Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство.  

aдв. Здравка Угринова

Съдружник и ръководител на Отдела по Сливания и придобивания в адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, една от водещите, най-големите и установени на пазара адвокатски кантори в България, предоставяща пълен спектър от правни услуги съобразени с нуждите на корпоративните клиенти.

Деница Борисова

Ръководител „Човешки ресурси и правен“ на Фесто Производство ЕООД, част от Festo AG – световен лидер в заводската и процесна автоматизация, електрическите и серво задвижвания, както и в техническите обучения.

адв. Сениха Рюстем

Адвокат Сениха Рюстем започва своята професионална дейност през 2002 година. От самото начало на адвокатската си практика се насочва към правното обслужване при структуриране и развиване на бизнес. Специализира в защита на собствеността – вещна и интелектуална. Сред клиентите й са както корпорации, така и отделни граждани. Уменията си подплатява

Екатерина Карпузова

Екатерина Карпузова е Търговски директор на отдел Фармацевтични продукти в Bayer България от септември 2016 г. Тя започва кариерното си развитие в компанията на позицията Мениджър проекти през 2007 г. По-късно прекарва три години в Берлин, Германия, където е част от екипа на Бизнес операции за Централна и източна Европа в направлението Фармацевтични продукти.

УС на СЖББ

 • Д-р инж. Боряна Манолова (председател)
 • Диана Манева
 • Максим Майер
 • Лидия Шулева
 • Инж. Ваня Минкова
 • Зоя Паунова
 • Дарина Стоянова
 • Цветанка Минчева
 • Милена Драгийска
 • Майя Пейчева-Такева
 • Д-р инж. Илия Гърков
 •  

   

Почетни членове

 • Йорданка Фандъкова, кмет на София – патрон на Лидерска академия на Съвета
 • Ева Майдел, евродепутат – патрон на Национална стажантска инициатива на Съвета
 • Ирина Бокова – патрон на Международна конференция Глобален форум на жените лидери на Съвета
 • Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството на България
 • Марджъри Марголис, основател и президент на Women’s Campaign International  и член на Конгреса на САЩ
 • Дилма Русеф, първата жена-президент на Бразилия
 • Екатерина Захариева, министър на правосъдието
 • Мария Габриел, евродепутат
 • Цецка Цачева, председател на Народно събрание
 • Ирена Соколова, народен представител и Председател на Жени ГЕРБ
 • Невена Митева, полковник и председател на комитета на НАТО по равнопоставеността
 • Искра Михайлова, евродепутат
 • Филиз Хюсменова, евродепутат
 • Теменужка Петкова, Министър на енергетиката

Документи

Покана за свикване на Общо събрание на СЖББ на 18.06.2018 г.

Протокол от заседание на УС на СЖББ от 12.05.2018 г.