Съвет на жените в бизнеса в България

Д-р инж. Боряна Манолова – председател на УС на СЖББ

Д-р инж. Боряна Манолова е главен изпълнителен директор на Siemens за България. Siemens е една от най-големите технологични компании в света – лидер в сферите на електификация, автоматизация и дигитализация. Името на Siemens означава висок клас инженеринг и иновации, качество, надеждност, финансова стабилност и отговорно гражданско поведение.

Диана Манева

Член на Управления съвет и изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“. Завършила е Международни икономически отношения и Банков мениджмънт в УНСС гр. София и има повече от 19 години опит в областта на застраховането, 10 от които е била член на Управителния съвет и изпълнителен директор на компаниите от групата Дженерали

Инж. Ваня Кънева – Минкова – член на УС

Директор „Човешки Ресурси и Администрация“ във „ВП Брандс Интернешънъл“ АД. Ваня Кънева-Минкова е магистър-инженер по индустриална автоматизация и магистър по бизнес администрация. Притежава диплома на CIPD, Великобритания. През последните шест години Ваня Кънева заемаше длъжността Директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България. Преди това е била зам. изпълнителен директор и директор „Човешки

Валентина Диканска

Г-жа Диканска е специализирала маркетинг и мениджмънт в Майнц, Германия, след това работи като експерт. През 1999 г. поема вътрешния одит за България, Сърбия и Македония на голяма германска компания за козметика за коса. Има над 15 години опит в химическата индустрия. 

Максим Майер

Управител и редакционен директор Мит Прес ООД Изтъкнат представител на издателския бизнес, Мит Прес ООД е издател на списание Мениджър – списание за българските мениджъри, предприемачи и собственици. То защитава техните интереси и полага усилия да подпомага и насърчава формирането на бизнес култура в България.

Зоя Паунова – член на УС на СЖББ

Изпълнителен директор Астра Зенека България ЕООД Глобална биофармацевтична компания, която разработва и маркетира иновативни медикаменти във важни терапевтични области като сърдечно-съдови заболявания, диабет, онкология, респираторни, инфекциозни и автоимунни заболявания.

Дарина Стоянова – член на УС на СЖББ

Управител Престиж 96 АД Компанията е сред най-големите производители на хранителни изделия в страната. Тя предлага изключително богата продуктова гама в шест основни категории – вафли, бисквити, сухи пасти, пурички, мюсли барове и торти.

Диана Николаева-Митровска

Управляващ съдружник Ърнст и Янг България ЕООД EY е глобален лидер в областта на одиторски и данъчни сделки и консултантски услуги.

Цветанка Минчева – член на УС на СЖББ

Член на УС и Директор Глобално банково обслужване в Уникредит Булбанк. УниКредит Булбанк е лидер на пазара в корпоративното, частно и инвестиционно банкиране, като е сред основните банки в банкиране за граждани и домакинства.

Цветелина Николова

Изпълнителен директор на винарска изба Катаржина Естейт Марките в портфолио на компанията са образец със своите безспорни качества и поставят България в нова светлина на световната винена карта.

Сийка Хрискова

Главен директор дирекция „Финанси” КЦМ 2000 АД КЦМ 2000 АД е частна фирма с предмет на дейност иновации и предприемачество, производствена, търговска и външнотърговска дейност, консултантска дейност и други, свързани с производство на цветни и благородни метали.

Мария Луиза Мерони

Член на Управителния съвет Конфиндустрия  България  Сдружението е създадено  през април 2000 година под името Консултативен Комитет на Италианското Предприемачество в България с цел да благоприятства  икономическото сътрудничество между Италия и България, в ролята на представител на италианските предприятия в България и подкрепяйки дейността на своите членове.

Надя Божкова

Изпълнителен директор и член на СД София Франс Ауто София Франс Ауто е единственият официален вносител на Peugeot за България. Дружеството се доказва като един от лидерите на пазара в продажбата на нови автомобили.

Екатерина Кирилова

Главен Търговски директор и Член на УС на УниКредит Кънсюмър Файненсинг УниКредит Кънсюмър Файненсинг EАД е сред водещите компании за потребителско финансиране на българския пазар.

Емма Вита

Заместник директор „Развитие и маркетинг” Конфиндустрия  България 

Калина Трифонова

Член на Управителния съвет ЕВН България ЕАД Като водеща компания в сферата на енергията и услугите, EVN България е част от голямото семейство на EVN AG – водеща австрийска компания с централа в най-голямата австрийска федерална област – Долна Австрия. 

Аделина Костова

Мениджър „Човешки ресурси” Нестле България АД Нестле България АД е един от най-големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост.

Мари Щепанкова

Управляващ партьор в MS-IBIS и проектен мениджър в Дирекция „Човешки ресурси” в ЧЕЗ България ЕАД 

Михаела Михайлова-Дьорфлер

Заместник председател на УС EVN България Електроснабдяване ЕАД ЕВН България Електроснабдяване ЕАД доставя електрическа енергия на своите клиенти и свързаните с нея услуги.

Александра Мирчева

Член на Съвета на Директорите ВМ Финанс Груп АД Холдингът управлява стратегически инвестиционен портфейл от единадесет дъщерни дружества в различни отрасли като бързооборотни стоки, сградни инсталации и стоки, търговия на дребно, услуги и печатно-издателска дейност.

Милена Станоева

Директор Администрация Застрахователна компания Уника АД Застрахователните компании Уника АД и Уника Живот АД са част от Уника Иншурънс Груп, носител на повече от 150 години традиция и опит в застраховането.

Ружа Загорска

Изпълнителен директор на СайтМедия ЕООД СайтМедиа ЕООД предлага услуги в областта на маркетинга и комуникациите, с фокус върху създаване на работодателски бранд, управление на кризи, управление на проекти, оценка на кампании, обучение и развитие на таланти, управление на връзки с публиките.

Снежана Семова

Управител Сейнт Гобен Констръкшън продъктс България ЕООД Saint-Gobain Group (Сен Гобен Груп) е световен лидер на пазара на строителни материали, предоставяйки иновативни решения за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Гергана Иванова – член на УС на СЖББ

Основател и партньор в Рекламна агенция The Smarts, както и в останалите три компании от комуникационната група: Медиа агенция IQMedia, ПР агенция Параграф 42 и продуцентското студио Shoot!. Гергана Иванова има над 20 години опит в българската комуникационна индустрия. Кариерата й започва от началните нива на рекламата и се развива

Ирена Бушандрова

Country manager Педерсен и партнерс ООД Pedersen & Partners е водещa международнa Executive Search компания с офиси по целия свят, които са 100% собственост на локалните партньори.

Марчела Абрашева

Изпълнителен директор ББСС Галъп „Галъп интернешънъл“ е първата независима агенция за социални и маркетингови проучвания в България, създадена през 1991 г.

Илиана Паунова

Изпълнителен секретар на Българската организация по верификация на лекарствата (БОВЛ). Сдружението е учредено с цел прилагане на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства.

Румяна Тренчева

Генерален Директор „Общ Бизнес и Партньорска Мрежа“ за Централна и Източна Европа, SAP Като пазарен лидер в сектора за бизнес софтуер, SAP (NYSE: SAP) помага на компании от всички размери и индустрии да оперират по-успешно.

Таня Бузева

Управляващ партньор Адвокатско дружество Бузева и партньори Адвокатско дружество Бузева и Партньори предлага юридическо обслужване на най-високо ниво в множество бизнес области, като предоставя индивидуални решения. 

Дарина Пенева

Изпълнителен директор Стантън Чейс Интернешънъл България ООД Стантън Чейс е американска компания за директен подбор на среден и висш управленски персонал със 73 офиса в 46 страни. 

Габриела Попова

Управител Бритос ЕООД Бритос е най-новата българска пивоварна, която реализира продажби както на българския, така и на гръцкия, кипърския, английския, молдовския и френския пазар.

Румяна Босева

Управител АОН България ЕООД Аон България е дъщерно дружество на Аон Корпорация и е водеща компания в управлението на риска и консултантската дейност в сферата на застраховането и презастраховането.

Елена Дречева-Владимирова

Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД Като водещ доставчик на продукти за визуализиране на информацията, Konica Minolta се стреми да предлага продукти, услуги и решения, важни за всички области на дигиталните изображения.

Дора Стрезова-Николова

Изпълнителен директор за България и Гърция Данон-Сердика ЕООД В България Данон разпространява пресни млечни продукти, ферментирали пресни млечни продукти и други млечни специалитети.

Милена Драгийска – член на УС на СЖББ

Милена Драгийска управлява Лидл България от 2007 година, когато веригата стъпва на българския пазар. Кариерата й в Lidl Германия започва като Регионален мениджър продажби за регионите на Щутгарт и Карлсруе, след което продължава професионалното си развитие в централата на Lidl, където отговаря за различни международни проекти за Lidl International. Член е

Лидия Шулева – член на УС на СЖББ

Управляващ съдружник Бизнес Интелект ЕООД Фирмата предлага професионални услуги и продукти, които улесняват клиентите да увеличат значително възвръщаемостта на инвестициите си чрез консултиране в сферите на инвестициите, обществеността и придобивания.

Ирена Жотева

Управляващ съдружник Хил Интернешънъл БГ ООД Хил Интернешънъл БГ ООД е част от австрийската HILL International GmbH е консултантска компания в две основни направления: услуги за търсене и подбор на персонал и услуги за организационно развитие и развитие на персонала.

Аннамария Аксинте

Финансов директор Линде Газ България ЕООД Групата Линде е световен лидер в производството и дистрибуцията на промишлени и специални газове. Фирмата е доставчик на компании, работещи в различни индустрии, медицина, опазване на околната среда, изследване и развитие.

Елизабета Димова

Генерален Мениджър PrimeLine Consultants България PrimeLine Consultants Worldwide е водеща консултантска компания с глобален обхват, които специализират в предоставянето на решения за развитие на човешкия потенциал и представяне.

Христина Бурдашева

Главен юрисконсулт и зам.-председател на УС Монделийз България Холдинг АД Монделийз е една от водещите компании в хранително-вкусовата промишленост в България.

Милена Стойчева

Председател Junior Achievement Bulgaria Junior Achievement е най-старата, най-голямата и най-бързо развиващата се нестопанска организация за икономическо образование в света.

Доротея Николова

Главен финансов директор, Банка ДСК ЕАД. Банка ДСК е българска банка със седалище в София, специализирана в работата с граждани и домакинства.

Ирен Савова

Ръководител на адвокатска къща „Савова & Сие”. Адвокатска къща „Савова & с-ие” е създадена по идея на професор Живко Сталев. Приоритет е цялостното обслужване чрез абонаментно предоставяне на услуги в областта на правна, финансово-икономическа, данъчна сфера.

Румяна Дочева

Директор маркетинг и събития Сп. „Мениджър“. Списание „Мениджър“ е списание за българските мениджъри, предприемачи и собственици. То защитава техните интереси и полага усилия да подпомага и насърчава формирането на бизнес култура в България.

Олга Сандова

Изпълнителен директор на Ситроен (Автомотор Корпорация АД). Генерален вносител на Citroen е основана през май 1991 г. Фирмата осъществява продажбата на пълната гама автомобили на марката Citroen.

Виктория Блажева

Първи вицепрезидент и директор „Връзки с обществеността и комуникации“ на УниКредит Булбанк. УниКредит Булбанк е лидер на пазара в корпоративното, частно и инвестиционно банкиране, като е сред основните банки в банкиране за граждани и домакинства.

Венета Димитрова

Управляващ директор и съдружник Аркон Консулт. Основана през 2010 г., компанията предоставя качествени и компетентни счетоводни услуги, юридически, данъчни и финансови консултации, съвети по управлението на персонала, както и преводи, легализации на документи. Дружеството е представител на българския пазар на немски финансово-счетоводни компании.

Бисера Иванова

Бисера Иванова е Директор на Дирекция Административна на Първа Инвестиционна Банка АД. Тя има солиден опит в сферата на създаване, внедряване и управление на интегрирани фасилити услуги, асет мениджмънт и аутсорсинг на спомагателни бизнес услуги. През последните 9 години е била Изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България, а преди това

Д-р Светлана Дренска

Управител на Училище за бизнес компетенции ЕООД. Фирмата постига силна конкурентна позиция чрез портфолио от свои иновативни и международно признати сертификационни бизнес обучения в България, като до момента е сертифицирала над 2500 специалисти  в области мениджмънт и лидерство, информационни технологии, финанси и професионални квалификации.

инж. Катя Попова

Главен изпълнителен директор на „Евро Алианс Инженеринг“ АД. Компанията е водеща строителна група в България, която чрез своите дъщерни дружества е специализирана в областта на подземното, геотехническото и хидротехническото строителство. Тя има солидно присъствие в страната и е предпочитан партньор при изграждането на тунели в редица европейски страни.

Вероника Пунчева

Управляващ директор на МЕТРО Кеш енд Кери България. МЕТРО Кеш енд Кери България, верига магазини за търговия на едро, с уникален b2b формат, ориентирана изключително към професионални клиенти (юридически лица и независими предприемачи), отличаваща се с богатия си асортимент и професионалната насоченост на продуктите и услугите си.

Кристина Крънчева

Управител на СМ Консултинг ЕООД. СМ Консултинг ЕООД е първата българска фирма, предлагаща специализирани обучения, семинари и консултации в областта на бизнес етикет, международен протокол, презентационни умения и корпоративен имидж.

Костадина Темелкова

Дина Темелкова има 15-годишен корпоративен опит в областта на информационните технологии. Преди Alcatel-Lucent е заемала ключови управленски позиции в  Хюлет Пакард, Сименс и Бул България. Завършила е Международни икономически отношения и Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство.  

aдв. Здравка Угринова

Съдружник и ръководител на Отдела по Сливания и придобивания в адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, една от водещите, най-големите и установени на пазара адвокатски кантори в България, предоставяща пълен спектър от правни услуги съобразени с нуждите на корпоративните клиенти.

Деница Борисова

Ръководител „Човешки ресурси и правен“ на Фесто Производство ЕООД, част от Festo AG – световен лидер в заводската и процесна автоматизация, електрическите и серво задвижвания, както и в техническите обучения.

адв. Сениха Рюстем

Адвокат Сениха Рюстем започва своята професионална дейност през 2002 година. От самото начало на адвокатската си практика се насочва към правното обслужване при структуриране и развиване на бизнес. Специализира в защита на собствеността – вещна и интелектуална. Сред клиентите й са както корпорации, така и отделни граждани. Уменията си подплатява

Екатерина Карпузова

Екатерина Карпузова е Търговски директор на отдел Фармацевтични продукти в Bayer България от септември 2016 г. Тя започва кариерното си развитие в компанията на позицията Мениджър проекти през 2007 г. По-късно прекарва три години в Берлин, Германия, където е част от екипа на Бизнес операции за Централна и източна Европа в направлението Фармацевтични продукти.

Ирена Цакова – член на УС на СЖББ

Ирена Цакова, Директор Разрешителни и правни дейности, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД Ирена Цакова е магистър по Инженерна химия и Екологичен мониторинг, контрол и здраве. Започва професионалното си развитие в отдел „Опазване на околната среда“ в Кремиковци и продължава да надгражда опита си в

Миглена Узунова-Цекова – член на УС на СЖББ

Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“ и член на Лидерския екип на А1 България. Миглена Узунова-Цекова  в сферата на човешките ресурси от 20 години, като последните 12 години ръководи цялостната дейност по управление на хора в телекомуникационната компания, а от няколко месеца под нейно ръководство преминава и администрацията на компанията.

Майя Пейчева-Такева – член на УС

МЕНИДЖЪР „ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ“ В „HEWLETT PACKARD ENTERPRISE” В БЪЛГАРИЯ Г-жа Майя Пейчева-Такева има богат опит като специалист в областта на човешките ресурси. Започва кариерата си със стаж в публичния сектор и не след дълго се присъединява към отдел „Човешки ресурси“ на „Нестле“. През 2008 г. продължава кариерата в „Бритиш Американ Тобако“,

Венета Писарска

Изпълнителен директор за България и член на регионалния съвет на Lesaffre OCEA, с многогодишен международен мениджърски опит. Управлява бизнеса в България, които е част от мрежата в 180 страни в света. LESAFFRE е лидер на пазара за ферметационни продукти и технологии с приложения в хлбебопроизводството, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство.

УС на СЖББ

 • Д-р инж. Боряна Манолова (председател)
 • Диана Манева
 • Максим Майер
 • Лидия Шулева
 • Инж. Ваня Минкова
 • Зоя Паунова
 • Дарина Стоянова
 • Цветанка Минчева
 • Милена Драгийска
 • Майя Пейчева-Такева
 • Д-р инж. Илия Гърков
 •  

   

Почетни членове

 • Йорданка Фандъкова, кмет на София – патрон на Лидерска академия на Съвета
 • Ева Майдел, евродепутат – патрон на Национална стажантска инициатива на Съвета
 • Ирина Бокова – патрон на Международна конференция Глобален форум на жените лидери на Съвета
 • Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството на България
 • Марджъри Марголис, основател и президент на Women’s Campaign International  и член на Конгреса на САЩ
 • Дилма Русеф, първата жена-президент на Бразилия
 • Екатерина Захариева, министър на правосъдието
 • Мария Габриел, евродепутат
 • Цецка Цачева, председател на Народно събрание
 • Ирена Соколова, народен представител и Председател на Жени ГЕРБ
 • Невена Митева, полковник и председател на комитета на НАТО по равнопоставеността
 • Искра Михайлова, евродепутат
 • Филиз Хюсменова, евродепутат
 • Теменужка Петкова, Министър на енергетиката

Документи

Покана за свикване на Общо събрание на СЖББ на 18.06.2018 г.

Протокол от заседание на УС на СЖББ от 12.05.2018 г.

 Покана за свикване на Общо събрание на СЖББ на 17.06.2019 г.